Yaşamım ve hobilerim

Tour

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Fıropedia, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 546 defa okundu.

1 Temmuz 1903’de öğlen saatlerinde yaklaşık 60 bisikletçi, Paris banliyösündeki başlama çizgisinden yola çıktılar. İlk Tour de Feance’in belirlenen altı etabından biri olan bozuk yollarda 467 km’ nin üzerindeki mesafede olan Lyon’a gitmekteydiler. Gece ve gündüz bisiklet sürmeleri beklenmekteydi. 19 gün sonra, saatte 26.5 km ortalamayla toplam 2430km’ yi tamamlayarak Parc des Princes’e girdiğinde, Maurice Garin birinci ilan edildi. Tour de France savaş yılları dışında, o zamandan itibaren her yıl yapıldı. Avrupa’nın en uzun ve en popüler spor olayı bu şekilde doğmuştu.

Tour nihai şeklini yıllar süren bir dönemde aldı. Özellikle yol çok değişti. 1906’dan itibaren Almanya’yı kapsayacak şekilde genişletildi fakat daha sonra bu rota değiştirildi. Rota, yarışmacıların bisikletlerini sırtlarında taşımaları gereken Pirenelere çevrilmişti. Kısa sürede bu rota da değişti (iyi ki!) ve 1930’lardan itibaren yaklaşık 3700 km uzunluğundaki bir rota seçildi. Maillot jaune (sarı mayo) ise 1913’den itibaren yarış liderini belirlemek için kullanıldı.

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Tour uluslararası boyutlar kazandı. Belçikalı, İtalyan, İspanyol ve Amerikalı sürücüler ün kazandı. Temmuz 1991’de yirmi iki milyon izleyici tarafından izlenen Tour, saatte 39.5 km ortalamayla Indurain tarafından kazanıldı.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir