Yaşamım ve hobilerim

Tesisat Projesi

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Büyük Resif, Projeler bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 916 defa okundu.

Akvaryumla uğraşırken en sıkıntılı konunun su tesisatı olduğunu hemen her akvarist fark etmiştir. Akvaryumun genellikle bulunduğu odalarda su tesisatı bulunmaz ve hatta yerler parke vs. olduğundan bulunmaması da gerekir. Bu durumda su değişikliklerinde akvarist ya hortum çekerek ya da bidonlarla su taşıyarak uğraşır durur. 1000 litre civarındaki bir tankta yapacağınız su değişikliklerinden bahsederken biraz daha düşünmek gerekir. O yüzden daha inşaat aşamasında bu sorunu çözecek bir iki adım attım.

[nrelate-related]

Ofis katımız henüz yapılırken akvaryumun duracağı bölgeye temiz su tesisatı çekildi. Böylece sadece akvaryuma özel ve onunla bütünleşik bir tesisata sahip oldum. Ters ozmoz cihazını buraya bağlayarak, akvaryumun su ihtiyacını pratik şekilde çözmüş olacağım. Bozulan ya da takılan selenoid vanaları yüzünden durmayıp biriktirildiği hacimden taşan ters ozmoz vakalarını duymuşsunuzdur. Bu sebepten dolayı akvaryumun hemen yakınlarında bir noktaya da su gideri koydum ve o noktayı düşük kotta ayarlattım. Böylece bir taşkın anında su doğrudan tahliye edilecek.

Akvaryumun atık suyunu ise başka bir derttir. Kovalarla suyu tuvalete taşırken genellikle sağa sola dökülür. Her su değişikliğinden sonra ortalık batar. Bu gideri, su değişiklikleri sırasında da kullanmayı planlıyorum.

Ters ozmoz cihazının yanında,  iki adet yaklaşık 100 litrelik akvaryum olacak. Bu akvaryumlardan biri doğrudan ters ozmoz cihazına bağlı olacak (TO Tankı). Ters ozmoz bir şamandırayla kontrol edilecek ve tankı sürekli olarak dolu tutacak. Büyük Resif’ in su tamamlama sistemi doğrudan bu akvaryuma bağlı olacak. Balkondaki diğer akvaryum ise tuzlusu hazırlama amaçlı olacak (Değişim Tankı). Gerektiğinde TO tankından değişim tankına su basılacak, bu tank içinde tuzluluğu ayarlanarak anasisteme basılacak. Dolayısıyla değişim tankı normal zamanlarda boş duracak.

Su tesisatının genel çözümünü bu şekilde oldu.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir