Yaşamım ve hobilerim

Isıtma Projesi

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Büyük Resif, Projeler bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 597 defa okundu.

Isıtmayla ilgili olağanüstü bir durum yok. Tüm akvaristlik yaşantımda fazlasıyla güvenimi kazanmış olan Jager’ in birkaç tane 300 W’ lık ısıtıcısını kullanacağım. Jager’ ler altsistemde yer alacağı için hem kullanımı kolay olacak hem de görüntü kirliliği olmayacak. Boydolapta yer alacak RO ve Değişim tankı için de birer ısıtıcı olacağı için toplamda 5 ya da 6 adet Jager alacağım.
Soğutma işi içinde yine en çok tercih edilen marka olan Teco TR 20’ yi tercih ettim. Akvaryumun hacmi TR 20’ nin sınırları içinde olsa da yaz aylarında fazla çalışması gerekebilir. Ayrıca binanın ısı yalıtımı yapıldığı için yazın fazla ısınmayacak (yaygın düşüncenin aksine binalara ısı yalıtım yapılmasının tek amacı kışın soğumasını engellemek değildir; aynı zamanda yazın ısınmasını da engellemektir). Eski binamda yaz aylarında gece 12:00 civarında bile 30 C sıcaklıklar oluyordu ama yeni binamda öyle bir sıkıntı yok.

[nrelate-related]

Akvaryumun kurulumunu bahar aylarında yapacağım için hem ısıtma hem de soğutma sistemini derhal devreye almam gerekecek. Bu dönemde akvaryum tesisatını yaparken becerebilirsem, geri dönüş pompasının çıkışına bir ek yaparak, soğutcu için ayrı bir motor kullanmamaya çalışacağım. akvaryumdan altsisteme su taşıyan tesisata bir ek yaparak suyu doğrudan soğutucuya taşımayı planlıyorum.  Altsisteme giren her motor bana, hem kendi harcadığı elektrikle hem de suya verdiği ısının tekrar soğutulması esnasında harcan elektrikle, iki kere geri dönecek. O yüzden mümkün olduğunca motor sayısını azaltmaya çalışıyorum.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir