Yaşamım ve hobilerim

Otomasyon Projesi

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Büyük Resif, Projeler bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.665 defa okundu.

Otomasyonun beyni olarak IKS Aquastar akvaryum bilgisayarını kullanacağım. Bu cihaz sayesinde akvaryumdaki cihazlardan 16 tanesini değişen senaryolara göre kontrol edebiliyorum. İlk aşamada ihtiyaç duyduğumdan fazla sayıda cihazı kontrol edebiliyor olsam da yine de cihazın sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirebilmek için bu aşamanın iyi planlanması gerekiyor.
Öncelikle Aquastar’ a bağlanacak olan modüllerle ilgili bağlantıları yapmak gerekiyor. Cihaza en fazla 8 adet modül bağlanabiliyor ve ben tercihlerimi şu şekilde kullandım: 2 adet pH, 2 adet Redoks, Sıcaklık, İletkinlik ve 2 adet Seviye Kontrolü.

[nrelate-related]

 

proje

pH modülüllerinden ilkiyle kalsiyum reaktörüne verilen CO2 miktarını kontrol etmek istiyorum. pH belli bir seviyenin üzerine çıkınca bir selenoid vana vasıtasıyla reaktöre CO2 gazı verilecek ve pH istediğim değere düşünce gaz akışı kesilecek. Dolayısıyla kontrol prizlerine bir selenoid bağlayıp bunu pH modülüyle ilişkilendireceğim.

İkinci pH modülünü ise, sistem pH’ını dengede tutmak için Kalk Reaktörüne bağlı olarak kullanacağım. Suyun pH’ı azaldıkça Kalk Reaktöründen akvaryuma dozlama yapılacak.

Sıcaklık modülü, akvaryum sisteminde yer alan tüm ısıtıcıları ve soğutucuyu kontrol ederek sıcaklığı gerekli değerler arasında tutacak. Aquastar’ ın sunduğu imkanlardan biri de, sıcaklığı hem gündüz/gece hem de yaz/kış olarak ayrı ayrı değerlere getirebilmesi. Bu özelliği aydınlatmaya da uygulayınca akvaryuma mevsimsel değişkenlikleri yaşatmak mümkün oluyor. Örneğin yazın ışıkları erken açıp geç kapatabilir ve aynı zamanda sıcaklıkların da kış aylarına göre bir miktar yüksek seyretmesini sağlayabilirim. Benzer şekilde ışıklar kapandıktan sonra sıcaklığı bir miktar düşürebilirim. Cihaz sayesinde bütün bu mevsimsel değişikliklere dalga oluşumunu da ekleyebilirim.

Seviye kontrol modülü akvaryumdan buharlaşan suyun tamamlanmasını sağlayacak. Nano tankından edindiğim tecrübeyle su tamamlama işinin ne kadar kaliteli bir cihazla yapılırsa o derece güvenli olduğu sonucuna vardım. Çünkü odanıza su taşımanın ya da canlılarınızı topluca öldürmenin en kolay ve olası yolu arıza yapıp işini görmeyen bir seviye kontrol mekanizmasıdır. O yüzden bu işi IKS’ ye bırakmak en iyisi. Modüllerden biri RO cihazını kontrol ederek RO tankını dolu tutmaya yarayacak; diğeri ise akvaryumdan buharlaşan suyu tamamlamak üzere kullanılacak.

Redoks modüllerihden ilkini Sülfür Reaktöründen ölçüm yapmak üzere kullanacağım. Bu modül, reaktörün içindeki redoks seviyesinin belirli bir aralıkta kalmasını sağlayacak. Diğer modül ise sistem redoksunu ölçmek için kullanılacak. Bu modülü ozon cihazına bağlamadan sadece su değerini kontrol amaçlı olarak kullanacağım. Redoks değerinde bir azalma eğilimi olursa akvaryumda ters giden bir şeyler olduğu sonucunu çıkarırım. Ayrıca eğer istersem IKS’ nin kontrol prizlerinden birine sesli ya da ışıklı bir alarm bağlayıp her modül için belirli bir değerde beni uyarmasını sağlayabilirim.

İletkenlik modülünü yine aynı mantıkla kontrol amaçlı kullanmayı planlıyorum. Suyun iletkenlik değerlerinde gerçekleşen değişimler önemli sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden izlenmesi ve değişiklik gösterdiği anda, değişikliğe sebep olan etkinin ortadan kaldırılması gerekir. İletkinlik modülü sayesinde su ekleme ünitesi ve kalk reaktörünü de kontrol altında tutmuş oluyorum.

Aquastar’ ın sağladığı önemli bir kolaylık da aydınlatmanın planlanmasıyla ilgilidir. Kısılabilir çıkış sağlayan Simmod modülü sayesinde gün doğumu ve gün batımı etkisini akvaryumda canlandırmak mümkün. Bunun dışında florosanların açılış ve kapanış zamanları da yine Aquastar tarafından kontrol edilecek. Doğada olduğu gibi aydınlatmayı yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş azaltacağım. Böylece tam öğlen saatlerinde canlılar daha kuvvetli aydınlatılırken ışıkların tamamen kapanmasına geçen zamanda aydınlatma aşama aşama gücünü kaybedecek. Bu işi birkaç tane zaman saati kullanarak yapmak mümkün olsa da; Aquastar sayesinde zaman prizlerinin kalabalığından ve ayarlama zorluğundan kurtulmuş oluyorum.

Modüllerle ilgili ayarlamayı yaptıktan sonra prizlerin kalanını daha basit açıp kapama işleri için kullanacağım. Örneğin, beslenme sırasında ya da belli sıvıları eklerken protein ayrıştırıcının kapatılması gerekebilir.

IKS Sisteminin sağladığı en güzel şey ise SMS Modülü sayesinde, sistemle ilgili bir sorun olduğunda cep telefonunuza bir uyarı mesajı alabilme rahatlığı. Bu mesajlar, Aquastar’a bağlı olan modüllerin ölçümlerinde alarm değerlerine ulaşılması durumunda yollandığı gibi, örneğin elektrik kesildiğinde de yollanıyor. Akşam eve geldiğimde aklım akvaryumda kalmayacağı için şanslıyım.

Aquastar’ ın özellikleri arasında dalga kontrol özelliği bulunsa da su hareketiyle ilgili tüm kontrollü Tunze markasıyla çözmeyi planlıyorum. Bir adet dalga kutusu, 2 adet 6101 pompa ve iki adet 6095 pompayı uygun şekilde yerleştirirsem yeterli olacağını düşünüyorum ama bundan emin olmanın tek yolu akvaryumu kurup kaya yerleşimi yaptıktan sonra oluşan dalgaya bakmak. Oluşan dalgayı yeterli bulmazsam ya Tunze’ye ya da IKS sistemine ilave motorlar bağlayabilirim.Ayrıca kaya yerleşiminden sonra tabanda oluşan ölü noktalarda atık birikmesini engellemek için daha küçük kapasiteli birkaç tane daha motor ekleyeceğim ve bunları günde birkaç defa açıp kapamak için IKS’ yi kullanacağım.

Resif akvaryumlarının önemli bir gerekliliği olan sıvı katkıları Grotech Dozaj pompasıyla akvaryuma ekleyeceğim. Cihaz tek başına 3 adet sıvıyı dozlayabiliyorken eklenebilen modüller sayesinde bu rakam 11’ e kadar çıkabiliyor. Her pompa günde 1 ml’ den 2000 ml’ ye kadar sıvı dozlayabiliyor. Cihaz sayesinde, akvaryum için hayati önemde olan sıvıları unutma ya da yanlış ayarlama gibi dertler ortadan kalkıyor. Dozlamalar doğrudan altsistemde yüksek akıntılı bir noktaya yapılarak sıvıların suya hızlı karışmaları sağlanacak.

Akvaryumlarda kontrol cihazlarının kullanımı bütçenin kısıtlı olduğu durumlarda ikinci planda kalabiliyor. Bu cihazların kullanımının zorunluluk olmadığı aşikar ancak günümüzün hayat koşullarında bir kent insanının akvaryumunu sürekli gözlem altında tutup bütün süreçleri bizzat takip etmesi gerçekten çok zor bir durum. Bu, en azından benim için imkansız. Bu kadar emek ve para harcanan bir akvaryum, basit bir dozlama ayarlaması yüzünden ya da bir tatil döneminde aksamasından dolayı çökebilir. Ben bu sistemleri projenin başarısızlığa uğramaması için kendime bir zorunluluk olarak gördüğümden kullanacağım. Kendi akvaryumunuzda ihtiyaç duyup duymayacağınız ise size kalmış.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir