Yaşamım ve hobilerim

Bilimsel Adlandırma

Bu yazı tarafından 28 Oca 2012 tarihinde Akvaryum, Fıropedia, Flora, Kaktüs, Orkide, Tatlı Su, Tuzlu Su, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.478 defa okundu.

Bilimsel isimler bir cins adı ve bir tür adı içeir. (Protomelas fenestratus) Bu isimlerden cins adı daima büyük harfle ve tür adı daima küçük harfle yazılır.

Bilimsel olark kesin tanımlanamamış balıklara bilimsel isim verilene kadar geçici bir isim verilir. Genellikle cins adını belirleyebilmek mümkün olur ve bu durumda sadece bir tür adı belirlemek gerekir. Bunun bir bilimsel isim olmadığını belli etmek için, geçici ya da ticari isim, tırnak içinde ve italik olmadan yazılır. Farkı daha da vurgulamak için geçici ya da ticari isimler büyük başharfle yazılması gerekir. Bazı yazarlar “spec.” ya da “sp.” gibi eklerle bu isimlerin henuz belirsiz olduğunu vurgulamaya çalışırlar ama bu durum alfabetik sıralamada sorunlar yaratır. Büyük harf ve tırnak işaretleri türün henüz tanımlanmadığını göstermeye yeterlidir.

 

Tür isminden önce gelen “cf.” eki, balığın o türe ait olabileceğini ama kesinlik olmadığını gösterir. (Aulonocara cf. hansbaenchi.) Eğer “spec. aff.” eki kullanılmışsa balığın o türe ait olmadığını ama ona yakın bir tür olduğunu belirtir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir