Yaşamım ve hobilerim

Ölçüm Sistemleri

Bu yazı tarafından 30 Oca 2012 tarihinde Fotoğraf, Teknik bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 613 defa okundu.

Işık her zaman değişkendir. Öğlen gelen ışıkla gün batımında gelen ışık birbirinden çok farklıdır. Bu denkleme bir de konunun çevresindeki ve üzerine gelen ışığın durumu da girince, ışığı ölçmek karışıklaşır. Işığı düzgün ölçmeliyiz ki film ya da sayısal algılayıcı üzerinde istediğimiz şekilde saklanabilsin.

Günümüz makineleri genelde 3 değişik ölçüm sistemi sunar. Fotoğrafın çekildiği duruma göre ya da kullanıcının tercihine göre herhangi birisi kullanılarak çekim yapılabilir. Örneğin arkaplanda parlak gökyüzü varken bir portre çektiğinizi düşünün. Fotoğrafçı, gökyüzünün mü kişinin mi doğru pozlanacağına karar verip bu karara uygun bir ölçüm sistemi seçmelidir.

Merkez Ağırlıklı (Center Weighted)

Bu ölçüm türünde çerçevenin merkez kısmına ağırlık verilmiştir. Konuyu çerçevenin ortasına yerleştirildiği varsayımına dayanır. Ortadaki 12 mm’ lik dairenin dışındaki bölgeden gelen ışık da dikkate alınır ama asıl ağırlık orta kısımdadır. En çok 80/20 veya 60/40 ölçümlerdir. Yani, pozlama değeri seçilirken 12 mm’ lik daireden gelen ışığın katkısı %80; diğer alanlardan gelen ışığın katkısı %20 dir.

 

 

Matrix Ölçüm (Matrix Metering)

Bu ölçüm tipinde karar makineye kalmıştır. Her markanın kendi geliştirdiği bir sistem vardır ve çeşitli isimleri vardır. Ama sonuçta temel olarak çerçeveyi belli parçalara ayırıp buradan gelen ışığı belli oranlarda denkleme dahil edip bir sonuca varır.

İlk otomatik ölçüm sistemini Nikon 1983’de piyasaya sürdüğü FA modelinde kullandı. Nikon’ un stratejisi şuydu: Profesyonel fotoğrafçılara dünyanın çeşitli bölgelerinde çektikleri doğru pozlanmış fotoğrafların teknik bilgilerini sayısallaştırarak makine içindeki işlemcilere yüklendi. Tam sayı bilinmiyor ama 30000 civarındaki farklı durumun sayısal bilgisinden bahsediyoruz. Bu kadar farklı poz belirlenirken, dünyanın çeşitli yerlerinde güneşin geliş açılarının farklı olduğu düşünülerek, -diyelim ki- öğlen güneşin her koordinatta farklı olacağı da düşünülmüş. Artık bu bilgilerle donatılmış makineyle, matrix ölçüm modunda çekim yapıldığında, makine bu çekimin sayısal verilerini, yani durumu, kayıtlı olan “doğru” pozlarla karşılaştırıyor ve olması gereken pozlamayı belirliyor. Bu sistem F5 ve sonrası makinelerde öyle bir hal aldı ki, makine artık renkleri de ayırt edebilir hale geldi. Örneğin, gün batımı pozunda da gün doğumu pozunda da ışık koşulları benzer olur fakat birinde kızıl tonlar; diğerinde mavi tonları baskındır. F5’iniz gün batımı çektiğinizin farkında olacak ve batan günün hüznünü kareye yansıtacaktır.

[nrelate-related]

Noktasal Ölçüm (Spot Metering)

Bu ölçüm türü çerçevenin tam ortasındaki çok küçük bir alandan ölçüm değeri alarak pozlama yapar. Pratik olarak ışıkölçerlerin yaptığını yaparlar. Nasıl kullanıldıkları bilinirse çok iyi sonuç alınır fakat bütün sorumluluğu fotoğrafçıya bıraktığı için pek hata götürmez. Ama bazı durumlarda kullanmak zorunlu olduğundan her fotoğrafçının kullanabilmesi gerekir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir