Yaşamım ve hobilerim

Kaktüsler – Ne Zaman?

Bu yazı tarafından 31 Oca 2012 tarihinde Flora, Kaktüs bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 622 defa okundu.

Kaktüslerin orijinlerini belirlemek için fosil kayıtlarını incelemek faydalı olmaz çünkü kaktüslerin fosilleri bulunamamıştır. Fakat morfolojik ve coğrafik çalışmalar, kaktüslerin bulunduğu bölgeleri ve tarihsel kökeni hakkında bilgi vermektedir. Kaktüslerin tarihsel kökeni o kadar eskiye dayanır ki, levha tektoniğinden, kıtasal sürüklenmeden yani dünyanın bildiğimiz gibi olmadığı dönemlerinden bahsetmek gerekir. Botanikçilerin ilgisini çekme potansiyeli az olsa bile ilgilendiğim iki konunun kesişmesi benim için kaçırılmayacak bir fırsat.

[nrelate-related]

Günümüzden 200 milyon yıl kadar önce dünyanın diğer ucuna gitmek için seyahat etmek daha kolaydı. Çünkü günümüzde aralarında büyük mesafeler olan kıtalar, o zamanlarda Pangea denen tek bir süper kıtayı oluşturuyordu. 165 milyon yıl kadar önce Pangea’ nın alt yarısı Gondwana, üst yarısı olan Laurasia’ dan ayrılmaya başladı. Zaman ilerlemeye devam ettikçe, hala dev kıtalar şeklinde olan Gondwana ve Laurasia’da bölünmeye başladı. 130 milyon yıl kadar önce, günümüzde Afrika ve Güney Amerika olarak adlandırılan kıtalar oluşmaya başladı. Levhalar birbirinden ayrıldıkça, kıtalar arasındaki mesafe açılmaya başladı. İlk zamanlarda hala ortak olan flora ve faunası zamanla birbirinden ayrılmaya başladı. İki kıta arasındaki alışveriş azaldıkça, her kıtadaki yaşam bağımsız olarak evrimleşmiştir.

 

Kaktüsler Yeni Dünya’ya aittir. Yani, Gondwana, Afrika ve Güney Amerika olarak ayrıldıktan sonra oluşmuş olmaları gerekir.Aksi halde her iki kıtada da görülmeleri gerekirdi. Kıtaların ilk ayrılması Crateous evresinin ilk dönemlerine denk gelir. Bu dönemde ilk çiçek açan bitkiler görülmeye başlanmıştı. Cretaceous döneminin bitimine doğru, yani 65 milyon yıl önce iki kıta arasındaki mesafe 800 – 1000 km arasına erişmişti ki, artık canlıların birbirinden ayrıldığından bahsedebiliriz. Araştırmacıların çalışmaları da, kaktüslerin kökenini bu tarihlere dayandırıyor zaten. Mauseth’e göre kaktüs ailesinin kökeni en erken 100 milyon yıl önce görülmüş olabilir. Hershkovitz ve Zimmer’in DNA çalışmalarına göre ise kökenleri, 30 milyon yıl kadar önce daha yeni yani oluşan Amerikan çölleridir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir