Yaşamım ve hobilerim

Kaktüsler – Nerede?

Bu yazı tarafından 31 Oca 2012 tarihinde Flora, Kaktüs bölümünde yayınlandı. 2 yorum aldı ve 3.937 defa okundu.

Bir iki tür kaktüs haricindeki tüm türler Yeni Dünya’ya aittir. Cactaceae, 56º kuzey paraleliyle 50º güney paraleli arasındaki geniş coğrafyada görülür. Doğu-Batı doğrultusunda ise, kıtanın batı kıyısından 1000 km uzaktaki Galapagos Adalarına; doğu kıyısında ise 400 km doğusundaki çeşitli Brezilya adalarına kadar uzanan (ve elbette kıtanın batı ucundan doğu ucuna kadar) bölgede bulunurlar. Dünyanın bunun dışındaki bölgelerinde bulunan kaktüsler (ki bunlar arasında Türkiye’nin güneybatı kıyıları da vardır) insan eliyle taşınan bitkilerdir. Kaktüs türleri arasında anavatanı dışında en başarılı olan tür Opuntialardır. Zaten, kendi anavatanında da coğrafi olarak en yaygın olarak görülen türdür.

 

Kaktüs çeşitliliğinin görüldüğü 3 ana merkez vardır. Kuzeydeki merkez, kurak Güneybatı Amerika ile Meksika’dır. Bu bölgede yoğun olarak Cacteae ve Red-kitlerden hatırladığımız, ağırlığını Pachycereeae türünün oluşturduğu kolonsal türler bulunur. Güney Amerika’da bulunan iki merkezden bir tanesi, kurak ve yarıkurak Güneybatı And Dağlarını içerir. Peru, Bolivya, Şili ve Arjantin’in bazı bölgelerini içeren bu coğrafyada Browningieae, Notocacteae ve Trichocereeae en çok bulunan türlerdir. Diğer merkez ise Doğu Brezilya’da bulunan kurak ve dağlık bölgedir. Bu bölgede bulunan en baskın tür Cereeaedir.

 

Bu ana gruplardan tamamen bağımsız –ve şaşırtıcı- olarak, yağmur ormanlarında yaşayan kaktüsler de vardır. Güneydoğu Brezilya’nın ve Orta Amerika’nın yağmur ormanlarında Rhipsalideae ve Hylocereeae gibi türler bulunur.

[nrelate-related]

Kaktüsler, yağmur ormanlarından aşırı kurak Atacama çölüne kadar çok değişik koşullarda yaşarlar. Yine de tüm türlerin ortak özelliği mevsimsel yağmurlara ihtiyaç duymalarıdır Daha önce bahsettiğim gibi bunun uç noktalarından biri yağmur ormanlarında yaşayan türler iken; diğeri de ortalama olarak 10 yılda bir yağan yağmuru saymazsak, sadece nem vasıtasıyla su ihtiyacını karşılayan Şili ve Peru çöllerinde yaşayan türlerdir.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Mizyal yumru

    Peru ya gotureyim seni:)kaktus topla gel:)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir