Yaşamım ve hobilerim

Hazır olan Ekipmanlar

Bu yazı tarafından 8 Şub 2012 tarihinde Büyük Resif, Kurulum bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.085 defa okundu.

Büyük Resif’in çok uzayan bir plan aşaması oldu. Proje bu süreçten çok faydalandı ama kurulum aşamasına geçince yeni faydaların da farkına vardım. Uzun süren tasarım aşamasında ihtiyaç duyacağım ekipmanların çoğuna almıştım. Şimdi onlara bir bakalım. Aklıma ilk gelen IKS Aquastar kontrolörü ve onun modülleri. IKS bir Alman üretici ve Aquastar serisi ürünleri gerçekten mükemmel. Morern hayat, hobilere sık ve planlı vakit ayırmama izin vermiyor.Sabahkahvaltı yaparken günün nerede devam edeceğini öngöremiyorum. Demek istediğimi anladınız sanırım. Bu durumda sevgili resifime bakacak biri veya birşey bulmam lazım. İşte IKS bunun için var. Çalışma mantığı çok basit: 8 modül ve 4 soket bağlanabiliyor. Bunun anlamı, 8 modülünü ve IKS’nin diğer özelliklerini kullanarak 16 farklı cihazı kontrol edebilirsiniz. Bazı kısıtlamalar olmakla birlikte bu sayıyı arttırmak da mümkün. Peki, gerçekten IKS neler yapabilir? En basit görevi dalga pompalarını, ışıkları, dozaj pompalarını acıp kapatabilir ama IKS size daha fazlasını da sunuyor. Mesela rastgele açıp kapamak ve dimleme gibi. Ama asıl faydayı modüller vasıtasıyla alıyorsunuz. Sıcaklık, pH, redoks, iletkenlik, oksijen, hava basıncı ve su seviyesi modüllerini bağlayabilirsiniz. bu modüller ya basitçe ölçüm yapabilir ya da sizin belirlediğiniz limit değirlerine göre bazı cihazları kontrol edebilir. Örneğin su seviyesi düşüyorsa bir pompa aracılığıyla tamamlayabiliyorsunuz. Ya da redoks değerleri düşüyorsa bir ozon reaktörünü aktive edebilirsiniz. Bende şu anda sıcaklık, redoks, Ca reaktörü için pH, akvaryum için başka bir pH, ve su seviyesi modülleri var.

Bulunduğum şehir yaz aylarında oldukca sıcak oluyor. Her resifçinin çok iyi bildiği üzere, sıcak iklimlerde soğutucu kullanmak bir zorunluluktur. Bu iş için Teco TR-20 almıştım. Oldukça güçlü olan bu soğutucu 2000 lt tanklara kadar öneriliyor ve üzerinde 1/3 Hp güçünde bir motor var. Dijital kontrolleri olmasına rağmen IKS aquastar ile kontrol edeceğim. önemli bir özelliği ısı değişimini titanyum vasıtasıyla yapıyor olmasıdır. Bu sayede soğutma verimliliği yüksektir.

 

Kışlar içinse güvenilir Jager ısıtıcılarım var. Akvaryumda 300W gücünde 2 veya 3 adet kullanmayı planlıyorum (şu an 2 tane var) ve IKS ile kontrol edeceğim. Hakkında söylenebilecek fazla bir şey yok. İşlerini iyi yapıyorlar ve benim de tek istediğim o.

 

İş Ca ve KH dozajlamasına geldiğinde, bu büyüklükteki bir akvaryumda bence en iyi tercih Ca reaktörleridir. Pimpirikli, zor beğenen bir insan değilimdir. Karşılaştırmalar, özellik listelerindeki rakamlar arasında boğulmak pek hoşuma gitmiyor. Bir cihaz iyiyse, iyidir. Grotech’in ürünlerini beğenirim o yüzden akvaryum hacmine uygun model olan HCR 110 ‘u satın aldım. Diğer markaları pek değerlendirmedim bile, sadece bunu almaya karar verdim. Tam bir yük beygiri olan Eheim 1250 kullanıyor. Ayrı bir gaz azaltma bölümü var. Bu şekilde akvaryuma CO2 gazı geçişi olmuyor. Ayrıca IKS Aquastar Vario LP 180 ve NP 045 pompalarım var. Bu pompaları reaktörde kullanacağım.

 

Şimdiden fosfat giderici, aktif karbon gibi ürünleri kullanmam gerekecek mi bilmiyorum ama Grotech’in Zeolith ZF110 filtresinden iki tane aldım. Bence ZF110 büyük bir tank için ideal medya filtresidir. Eheim 1250 kullanıyor, dayanıklı ve güvenilirdir.

 

 

 Resifde başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biri tanktaki akıntıdır. Bu iş için Tunze’yi seçtim. Bu seçimin asıl gerekçesi, beraber çalışabilen değişik çözümler sunmaları. Şimdilik 7095 ve 7091 kontrolörler, 2 adet 6101, 6055 pompalar ve Wavebox 6215 sahibiyim. 7095 ‘in yapabildikleri arasında atım dalgası, sıralı dalga, aralı dalga ve daha fazlası var. Güzel özellikleri arasında ayışığı simülasyonu, beslenme zamanı duraklaması, gece modu gibi. Pompaların ve Wavebox’ın yardımıyla akvaryumda doğal bir akıntı yaratabiliyor. Tahminimce varolan ekipman akıntı ihtiyacımı çözecektir.

 

Tunzeler yanında Koralia’nın da bazı pompaları var. Bu pompaları IKS’nin zamanlayıcı özelliğine bağlı olarak kullanacağım. Boyutları ve güçleri düşük olan bu pompalar, kayalar arasındaki artıkları uzaklatırmak için çok uygunlar.

[nrelate-related]

Bu boyuttaki bir akvaryum çok sayıda yardımcı ekipmana ihtiyaç duyar, özellikle pompalara. Bu işler için Eheim’ın 600 lt/h ve 1000 lt/h gücündeki pompalarından aldım. Bunlardan bir tanesi IKS’ye bağlı olarak su tamamlama için kullanılacak. Diğerleri de benzer şekilde suyun oradan oraya transferinde yer alacaklar. Bu pompalar vasıtasiyla, su değişimlerini bile yarı otomatik olarak yapmayı planlıyorum. Elimde Eheim 3000 ‘de var ve planladığım tankın iki geri dönüşünden birinde kullanmayı planlıyordum. Fakat aldığım tankın tek geri dönüşü var ve 3000 lt/h gücünde bir pompa akvaryum için yetersiz olur. O yüzden yeterli bir pompa alana kadar bunu geri dönüşte kullanacağım sonrasında ise Teco soğutucuya bağlayabilirim.

 

 

Reaktörlerden başka, bir resifin katkılara ihtiyacı olur ve bu katkıların tam olarak gerekli miktarda eklenmesi gerekir. Bu iş için Grotech TEC III NG dozaj pompası kullanacağım. Cihazda, ayrı ayrı programlanabilen 3 adet pompa bulunuyor. Her pompa 0-1999 ml sıvıyı 0-24 defada dozlayabiliyor. Grotech’ in 2 ve 4 motorlu EPII ve EPIV modelleri de bulunuyor ve TECIII bu cihazları da kontrol edebiliyor. Bu modüller sayesinde TECIII 11 pompaya kadar genişletilebiliyor.

 

İşte hepsi bu. Bu ekipmanlar sayesinde Büyük Resif’ te işim daha kolay olacak.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir