Yaşamım ve hobilerim

Shatranj

Bu yazı tarafından 12 May 2012 tarihinde Fıropedia, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 671 defa okundu.

Shatranj, Hindistan’ da oynanan Chaturanga’ nın eski İran’ da oynanan halidir. Persliler, oyunu kendilerine adapte ederken kurallarını da büyük ölçüde almışlar. Yine de bazı değişiklikler olmamış değil.  Örneğin o zamana kadar tahtadaki kareler tek renkten oluşurken; Persliler koyu renkli kareleri oyuna dahil etmişler. Bu basit değişiklik oyunun anlaşılabilirliğine büyük etki yaptığı tartışılmaz.

Oyunun Perslerle birlikte Arap dünyasına girmesiyle başka bir alanda da gelişmeler yaşandı. Oyunun kurallarını anlatan ve taktikler öğreten kitaplar yazıldı. Zamanla profesyonel oyuncular ortaya çıktı ve puanlama sistemleri düzenlendi. Oyun bu dönemde daha sistematikleşti.

[nrelate-related]

İslamiyetin yaygınlaşmasıyla Shatranj Mağriplilere ve oradan da Emeviler tarafından İspanya’ya ulaştı. Hindistan’ ın İslamiyet tarafından fethedildiği dönemlerde (12. yy) oyunun bazı formları Hindistan’ a tekrar ulaştı, tabi ki değişmiş olarak. Örneğin “Mat” deyiminin Persliler tarafından oyuna dahil edildiği düşünülmektedir.

 

İlerleyen yüzyıllarda satranç Avrupa ve Batı kültüründe de yaygınlaştı fakat taşların isimleri farklılaşmıştı. Ortaçağ’ın Feodal yapısında artık Şah ve Vezir yoktu; yaşasın Kral ve Kraliçe! Doğu kültürünün savaş sahnesinde kuvvetli bir güç olan Fil, oyun Batı kültürüne geçince yok oldu ve bu taş Piskopos (Bishop) olarak adlandırıldı. At olan taşın adı ise Şövalye oldu.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir