Yaşamım ve hobilerim

Eaglemoss – Yüzüklerin Efendisi Siyah Ordu

Bu yazı tarafından 14 May 2012 tarihinde Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 1 yorum aldı ve 1.768 defa okundu.

Siyah Ordu’yu kurarken, tahta üzerinde olabilecek en “kötü” karakterleri biraraya getirmeye çalıştım. Tabi ki bazı kısıtlamalarım vardı ama sonuçta ortaya gerçekten kötü bir takım çıktı:

[nrelate-related]

Şah: Eaglemoss’ un 1. sette kullandığı şah Sauron’ dur. Benimde tercihim aynı oldu. Aslında bu  pozisyona Gandalf’ dan daha uygun. Çünkü Gandalf baştan sona kadar kılıcı elinde savaşın içinde yer alıyor. Oysa Sauron mağlup edilene kadar yerini değiştir(e)miyor.

Vezir: Bu satranç seti film yerine kitaba bağlı olarak hazırlansaydı Saruman’ı vezir yapmak daha doğru olabilirdi. Bu durumda da her iki Nazgul, Fil olarak kullanılırdı. Çünkü kitapta Angmar’ın Cadı Kralı diğer Nazgul’dan bu kadar farklı tutulmuyor. Filmde ise bu konu daha çok vurgulandığından bu satranç setinde Vezir olarak hazırlamış. Fiziksel boyutundan dolayı başka bir pozisyonda kullanmak mümkün olmadığından onun pozisyonunu değiştirmedim. Yine de Beyaz ordunun aksine siyah ordunun Vezir pozisyonunu daha doğru değerlendirmişler. Angmar’ ın Cadı Kralı, bir vezirin yapması gereken her şeyi yapıyor.

 

Cadı Kral’ a karar verdikten sonra karşınıza iki seçenek çıkıyor. Eaglemoss hem birinci hem de üçüncü sette Vezir olarak onu kullanmış. Her ikisi de güzel ve detaylı ama ben birinci setteki figürü tercih ettim.

Fil: Eaglemoss ile ortaklığımız bu noktada bitiyor. Orjinal sette fil olrak Orc Lieutenant ve Gothmog kullanılmış. Bu ikisi birlikte kullanılmak için tasarlanmış ve ayırmak doğru olmayacaktı ama diğer setlerdeki taşlara bakıp biraz da satranç mantığında düşününce bunlar yerine Saruman ve Khamul’ u kullanmak doğru geldi. (Bu arada, Ringwraith yani Yüzük Tayfı olarak kullanılan taşın ismini Khamul olarak adlandıran benim. Tolkien 9 Yüzük Tayfından sadece ikisinin kimliği ile ilgili bilgi veriyor bize: Angmar’ın Cadı Kralı ve Khamul. Ben de Eaglemoss’ un gözünden kaçan bu bilgiyi tahtaya taşıyayım istedim ve bu ismi kullanıyorum.) Satrançta Fil At’tan daha güçlü bir taş olarak kabul edilir. O yüzden Saruman ve Khamul karakterleri için kullanılması gereken konum ya Fil ya da Kale idi. Kale için kafamda başka seçenekler olduğundan dolayı ikinci sette Şah olan Saruman’ı ve üçüncü sette Fil olan Khamul’u kendi takımıma transfer ettim. Saruman biraz uzun olsa da, taşların fiziksel boyutları da bu kullanımı destekliyor. Hangisinin nerede kullanılacağı ile ilgili kararı ise yanındaki taşlara, önlerine gelen piyonların diğer piyonlara göre konumlarına göre verdim: Saruman’ ı Vezir kanadına; Khamul’ u da Şah kanadına aldım. Bu seçiminden elde ettiğim bir avantaj da şu: Filler diğer tüm taşların aksine sadece ilk başladıkları renklerde ilerlerler. Yani ya sadece tahtanın beyaz karelerinde ya da siyah. Saruman beyaz kıyafetlerde olduğundan ve de geçmişinde iyiliğe hizmet ettiğinden dolayı Vezir kanadındaki beyaz kareye; Khamul ise hep kötü olduğundan Şah tarafındaki siyah kareye yerleşmiş oldu.

At: Fil tercihimi yukarıdaki gibi yapınca Orc Lieutenant ve Gothmog boşa çıkmış oldu. Onları da At olarak kullanmak son derece manktıklıydı. Daha önce dediğim gibi, o ikisi takım olarak hazırlanmış ve tahtaya renk katan karakterler. Beyaz takımdaki Theoden ve Eomer gibi bu ikisi de ellerinde ayırt edici eşyalar taşıyorlar ve diğer taşlarla olan farklılıklarını ortaya koyuyorlar. Gothmog filmde kitaba göre hayli vurgulanıyor. Baksanıza, Angmar’ın Cadı Kralı’ndan sonra gelen komutan olarak gösteriliyor. Oysa kitaptaki rolü bu kadar vurgulu değil. O yüzden de ona biçtiğim At rolü gayet yerinde (taşların en zayıfı). Bu ikisini taşıdıkları sancakların düşük kenarları tahtanın dışına bakacak şekilde yerleştirdim.

Kale: Bu taşlarda da Eaglemoss’un tercihini kullanmadım. Orjinal sette, ‘kale’ figürüne benzediğinden Orthanc ve Barad-Dur kullanılmış. Ben ise beyaz sette olduğu gibi o pozisyona da önemli karakterler yerleştirmeyi tercih ettim. Üçüncü setin kalesi Balrog ve yine üçüncü setin Vezir’i Shelob kendi setimde Kale olarak yer aldılar. Her ikisi de çok ayırt edici şekilde olduklarından tahtaya farklılık getiriyorlar. Bunların yerleşiminde ise karar vermek biraz daha zor, çünkü her iki türlü de mümkün. Ben, Elrond’un karşına Balrog’u; Galadriel’in karşısına Shelob’u koydum. Kitapta çok az olan cinsiyet vurgusunu bende sadece burada kullandım.

 

Piyonlar:  Beyaz orduda olduğu gibi Siyah orduda da birinci seti temel olarak aldım. Beyaz sette Piyonların her biri ismi olan, okuyucunun/izleyicinin bildiği kişilerken Eaglemoss biraz da mecburen Siyah ordunun piyonlarına jenerik kötü karakterler kullanmış. Yine ikinci setteki siyah piyonlar orantısız olarak hazırlanmış. Onlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalıştım ama piyonlardan adını bildiğimiz nadir karakterleden olan Grima’yı kullanmadan edemedim. Hazır oran kıstasına dikkate almamışken tahtaya bir tane de Troll ekleyeyim istedim. Troll ileride kendini kenarda bulabilir ama Grima’yı kullanmaya devam edeceğim. Piyonların yerleri Siyah orduda daha serbest. Yine de üzerinde düşünerek şu şekilde yerleştirdim:

Şah piyonu: En önemli taş olan Şah’ ın önüne, piyonlar arasında en önemli karakter olan Gollum’u seçtim. Sauron ile Gollum arasında Gandalf ve Frodo gibi bir sevgi olmadığı aşikar. Ölümüne korktuğu Sauron’un önünde yer almatan mutlu olduğunu sanmıyorum ama karşısındaki piyon olan Frodo’ dan memnundur. Karşılıklı piyonlar birbirini kolay kolay öldüremez; ancak birbirlerinin önünü kesebilirler. Bu anlamda Frodo ve Gollum birbirlerini öldüremiyor ama sürekli karşılaşıyor. Gollum’ un en çok korkması gereken karakter ise Sam!

 

Vezir Piyonu: Bu pozisyona Gorbag’ ı uygun buldum. Bu piyon Sam ile karşı karşıya ve oyunun karakteri gereği Frodo’ yu en çok tehdit edebilecek olan piyon. Kitapta Shelop Frodo’yu uyuttuktan sonra onu bulan Orc olur kendisi. Filmde anlatılmasa da onların peşine düşen ve Frodo’yu kurtaran ise Sam’ dır. Ayrıca Vezir olan Angmar’ın Cadı Kralı’na hizmet etmektedir ve Minas Morgul’da yaşamaktadır. Bu anlamda da önüne yerleştiği taş ile uyumlu oldu.

Fil Piyonları: Oyunda Saruman varken önüne konacak piyon için fazla düşünmeye gerek yok. Grima bu iş için çoktan hazır. Arkasındaki Saruman Vezir kanadında yer aldığı için Grima en çok Sam ve -hazır olun- Eowyn’i tehdit ediyor. Bu yerleşim kitaba epey uygun oldu ve açıkcası Saruman’ın ve dolayısıyla Khamul’un yerleşimini de etkiledi. Khamul’un önüne ise Baltalı Ork’u yerleştirdim. Karşısında yer alan Gimli gibi o da balta taşıyor.

At Piyonları: Bu pozisyonlara yaptığım tercihler ise diğerleri tamamlanınca şekillendi. Yani arta kalan piyonları burada kullandım. Kılıçlı Ork’ u Eowyn’ in karşısına; Oklu Ork’ u ise Hama’nın karşına yerleştirdim.

Kale Piyonları: Siyah piyonların çoğunda olduğu gibi bu ikisinde de karşılarındaki Beyaz ordunun piyonlarına göre karar verdim. Kitapta Merry ve Pippin’ in bir grup Ork ve Uruk-Hai tarafından kaçırıldığı bölümü hatırlayın. Ork takımının lideri ile bizim zavallı buçuklukları mideyi indirmeye kararlı olan bir ork vardı. İşte bu ikisi Grishnakh ile Snaga’yı üçüncü setten transfer ederek takıma ekledim. Grishnakh Pippin’in karşısına; Snaga ise Merry’nin karşısına düştü.

Henüz Snaga ve Grishnakh elime ulaşmadığı için bu pozisyonda geçici olarak Troll ve Easterling Savaşçısı kullanıyorum.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Murat AYDAN

    Her iki takımı da çok beğendim. Satranç bilende oynama isteği uyandırıyor. Bilmeyende de öğrenme isteği uyandırıyordur eminim 🙂 Figürleri, daha yakından çekilmiş biraz daha aydınlık, tekli fotoğrafları üzerinden gösterip; son olarak bir toplu fotoğraf koyarsan daha hoş durabilir diye düşündüm.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir