Yaşamım ve hobilerim

Jüdisches Museum

Bu yazı tarafından 29 May 2012 tarihinde Mekanlar, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 846 defa okundu.

Almanların müzeler konusunda çok başarılı olduğunu biliyordum ama yine de Jüdisches Museum beni çok etkiledi. Öncelikle binanın mimarisi çok farklı ve özel; bahsetmeden geçmemek gerekir. Mimar Daniel Libeskind’ in tasarladığı binanın taban oturumu Davud Yıldızı’ nın açılmış hali olarak tasarlanmış. Tabanındaki çizgilerin birbiriyle yaptığı rahatsız edici açılar diğer duvarlarda da devam etmiş. Öyle ki, insan bu binanın içinde kendini huzurlu ve rahat hissedemiyor.

[nrelate-related]

Güzel ve güneşli bir günde bile gezseniz binanın formu sayesinde, yapının mimarı, ruh halinizi istediği kıvama getiriyor. Böylece Yahudilerin yaşantılarında hissediği baskılar gezenlere de yansıtılmış oluyor.

Savaşta yaşananları hissettirmek için mimarın kullandığı iki tasarım daha var. Bunlar müzenin giriş katında, görmeden üst katlara çıkmayın. Holokast Kulesi, duvarların çok tuhaf açılarla birleştiği ve içinin tamamen boş olduğu bir kule. Ziyaretçiler taban kısmından içeri giriyor. Mekan sadece yukarılardaki küçük bir açıklıktan gelen zayıf gün ışığıyla aydınlattıldığı için oldukça loş. Binanın yarattığı ruh hali burada tavan yapıyor, insan bir an önce o kuleden kaçıp kurtulmak istiyor ama savaş dönemi Yahudileri kaçamamışlardı.

Diğer bir tasarım da, “Sürgün Ekseni” olarak isimlendirilmiş bir koridordan geçilip çıkılan “Garden of Pillars”. “Sürgün”, “kaybolmuşluk” ve “hapis” kelimeleri burada vücut buluyor. Açık havada bulunan bu mekan, kanarlarında bulunan yüksek duvarlarla sınırlandırılmış. Mekanın içinde de, düzenli ve yine çok yüksek kolonlar var. Holokast Kulesi kadar ürkütücü değil ama en az onun kadar yalnızlık hissettiriyor. Zaten Mimar bir detayda burada kullanmış ve Holokast Kulesine giden koridor bu bahçeyi de kesiyor. Yani sürgüne giden yolun sonunda yine de holokast var.

Müzenin tek konusu savaş sırasında yaşananlar değil. Üst katlara çıkarak oldukça güzel tasarlanmış bir sergi gezebilirsiniz. Eski çağlardan başlayarak Yahudilerin günümüz Alman coğrafyasında yaşayış şekilleri, adetleri gibi konulardan Yahudi toplumunun çıkardığı önemli kişileri tanıtmaya varan konular işleniyor. Sanki buradaki amaç, Yahudilerin çok eskilerden beri o topraklarda olduğunu anlatmak gibi geldi bana.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir