Yaşamım ve hobilerim

Mateu – El Palmar

Bu yazı tarafından 8 Haz 2012 tarihinde Mekanlar, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 555 defa okundu.

İspanya’ nın milli yemeklerinin başında paella gelir. Bizim pilavımıza benzer ama aradaki fark, pilavımız genellikle bir sulu yemeğe veya ızgaraya eşlik eden pozisyonundayken, paella başlı başına bir yemektir. Kimi bölgelerimizde pilava farklı içerikler ekleniyorsa da, Türk mutfağında henüz bu kadar zengin içerikli bir pilav görmedim.

[nrelate-related]

Türkiye’ den de bildiğimiz gibi turist bölgelerinde özel yemeklerin kötü benzerlerini yemekten öteye geçemezsiniz. Biz bunu Barselona’ da yaşadığımız için Valensiya’ ya geldiğimizde risk almak istemedik. Bu yüzden turistik bir yerde değil de lezzetli bir yerde yemeye karar verdik. Valensiya’ lılar için yemek önemli bir kültürel öneme sahip olsa da konu boğazlar meselesi olunca araştırma yapmak daha bir önem kazanıyor.  Gezi öncesinde yaptığım araştırmadan sonra, yanımızda araba olmasının verdiği rahatlıkla Valensiya’ nın 15 km kadar güneyinde bulunan La Albufera bölgesine gittik.

 

La Albufera, temiz su fakiri İber yarımadasının en büyük tatlısu kaynaklarından biridir. Ortaçağlarda mevcut halinin 10 katı boyutlarındaymış ama çeltik tarımı yüzünden gitgide küçülmüş. Bu arada, Valensiya bölgesinin İspanyanın pirinç merkezi olduğunu söylemiş miydim? Zaten bu sebepten dolayı da paella aslında Valencia bölgesine ait bir yemektir.

Yemek için karar verdiğim yer El Palmar adlı köyde bulunan Mateu oldu. Burası restaurantlarla dolu küçük bir yerleşim ve sanırım geçim kaynaklarının önemli bir kısmı da paella için gelen turistler.

Paella geleneksel olarak fasulye, tavşan ve tavuk içerir fakat zaman içinde farklı türleri de yapılmaya başlanmış. Siparişle beraber taze olarak yapılıyor ve 2-3 kişilik tepsiye benzeyen paellalarla servis ediliyor (evet, yemeğin adı servis edildiği tabaktan alıyor.) Bu porsiyonlar gerçekten de 2 – 3 kişilik, abartmayın. Ama açlık başımıza vurduğundan biz iki adet paella istedik: Biri geleneksel, diğeri de deniz mahsüllü. Siparişten sonra 15-20 dakika birayla veya başka bir şeyle oyalanmanız gerekiyor ama ödülünüz muhteşem merak etmeyin.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir