Yaşamım ve hobilerim

Reçinelemek ve Sonra Temizlemek

Bu yazı tarafından 14 Tem 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 2.067 defa okundu.

Çellodan ses çıkması için reçineye ihtiyacınız vardır. Aksi halde arşenin kılları, çellonun telleri üzerinde ses çıkarmadan kayardı. Yani, reçineler çello çalmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bazıları reçine, reçinedir der; bazıları da reçineden reçineye fark var der. Siz hangisine inanıyorsunuz bilmiyorum ama bir reçineye ihtiyacınız olduğu kesin. Benim ilk reçinem Gustavo Bernardel idi ve memnundum.

Daha sonraları internette konuyla ilgili araştırma yaparken Mafic Rosin markasına rastladım ve iyi şeyler okudum. Denedim ve ondan da memnun kaldım. O halde hangisi daha iyi? Bilmiyorum. Ne kulağım ne de tekniğim reçine denemesi yapacak kadar iyi. Sadece şunu diyebilirim ki, Magic Rosin, telleri biraz daha kolay yakalıyor. Bu en çok Do telinde kendini belli ediyor. Bu yüzden şu aralar Magic Rosin’ i kullanıyorum zaten.

Reçineler belki seste farklılık yapıyordur ama kullanımda farklı oldukları kesin. Örneğin, Bernardel’i kullanmak daha kolaydı çünkü Magic Rosin’ e göre tellerde çok daha az artık bırakıyordu. Bernardel kullandığım günlerde telleri temizlemeye pek vakit ayırmazdım ama artık, temizlik her çalışmanın bir parçası oldu. Bu iş için Scotch Brite kullanıyorum.

[nrelate-related]

Bu markayı telaffuz ettim ama aynı işleve sahip herhangi bir şey işe yarar. Bu süngere, çalışmalardan sonra telleri temizlemek için ihtiyacınız olacak. Güzelce reçinelenmiş bir arşe, teller üzerinde yapışkanımsı artıklar bırakır. Bu artıklar biriktikçe telin tepkisini etkileyebilir.

 

Reçine artıkları çellonuz için de bir sorunudur. Arşeden ve tellerden düşerek çellonun üzerine gelirler. Tahmin edeceğiniz gibi bunlarında temizlenmesi gerekir, özellikle de yaz aylarında. Çünkü reçine eriyip çellonun üst kapağına yapışabilir. Bu iş için peçete veya Scotch Brite süngerinin yumuşak tarafı kullanılabilir.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir