Yaşamım ve hobilerim

Çello Satın Almak

Bu yazı tarafından 14 Tem 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 4 yorum aldı ve 2.252 defa okundu.

Öncelikle, umarım bu makaleye göre karar vermeyeceksinizdir. Yani sadece bu sayfadan da bahsetmiyorum, ama sadece internette okuduklarınıza göre hareket edecekseniz, ileri de buna pişman olursunuz. Yapmanız gereken ilk şey bir öğretmen bulmaktır. Bir öğretmen ile çalışmıyorsanız bile, çello alabilmek için bir yardım bulmanız gerekiyor. Bu yardım profesyonel bir çellistten gelebilir, bir orkestra üyesi olabilir veya öğretmenlik yapan biri olabilir.

[nrelate-related]

Bu konu özellikle düşük bütçeyle çello arayanlar için önemlidir. 17. yüzyılın güzel günleri çok geride kaldı. Düşük etiketli bu enstrümanlar artık büyük fabrikalarda (özellikle Çin’ de) lüthiyeler yerine işçiler tarafından üretiliyor. En iyi ağacı seçmek mi? O ağacı haftalarca süren emekle şekillendirmek mi? Aşık ve diğer parçaları gereken ağaçtan yapmak mı? Hayır, hiç umutlanmayın! $500 etiketli o çellonun gerçek bir çello olduğuna sanmayın. O daha çok çelloya benzeyen bir objedir. Bu şekilde adlandırmakta bir sakınca yok çünkü ağac yerine plywood kullanıldığından emin olabilirsiniz.

Yine de hikayenin kötü tarafı, üretilirken kullanılan malzeme değil; el işçiliğinin yetersiz olmasıdır. Yaylı sazlar ağçla yapılan en narin ürünlerden biridir ve el işçiliğiyle üretilmesi gerekir. Aksi halde bu narin ürünü kullanmak pek kolay olmaz. Sadece ön ve arka kapaklar değil, aşık, tuşe, kuyruk… Bunların hepsi sazın çalınma kolaylığını etkiler. Burada bahsettiğim sazın sesi değil. Demeye çalıştığım, düzgün bir araya getirmemiş olan bir saz, size çellonun sırlarını kolaylıkla vermez, öğrenme sürecinde size yardımcı olmaz. Bu yüzden dikkatli seçilmesi gerekir ve sadece tecrübeli bir çellist, onlarca benzer saz arasından hangisinin iyi olduğunu size söyleyebilir. Yani, ilk çellonuzu alacaksanız lütfen bilen bir kişiden yardım alın.

 

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Altan

    Müziğe her zaman düşkün oldum, müzik yapmayı da hep istedim. Yıllar sonra ancak fırsat buldukça yapmanın müzik için bir hiç olduğunu farkettim ve ders almaya başladım. Biraz piyano, sonraları çello ilgimi çekti. Aslında kontrabas ile daha çok ilgiliyim, ama çello daha geniş kapsamlı bir dünya açacaktı önümde. Bu enstruman ders almadan asla yürütülebilecek bir enstruman değil. Bir hoca buldum, çellolar hakkında güzel bir bilgi aldım. Kesinlikle ucuz bir çello ile başlamamak gerektiğine kanat getirdim ve çello’dan vazgeçtim. Hakkını veremeyeceğimden korktuğum için ve zorluklarından çekindiğim için çello’yu gerçekleştiremediğim hayallerimin arasına terkettim. Fakat çello’yu kafamdan atamadım. Youtube’da çello ile ilgili videoların çoğunu izledim. En çok master class çalışmaları ilgimi çekti. Tavsiye ederim. Şimdilerde ise kafamda bir çellist ile pasif bir ders yapma fikri var. Ders ücretini ödeyeceğim fakat çello çalmak için değil, çelloyu yaşamak için. Ben soracağım o cevaplayacak. Belki bir kaç minik konser. Hatta kafamda bir kaç aile bir araya gelip bir ya da bir kaç çellisti eve davet edip küçük bir konser verdirmek var.

  2. Beyza

    Merhabalar, çelloya yeni başlayacağım, sizce hora c100 mü, presto çello mu, el yapımı çello mu tercih etmeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler..

  3. Viktor Adato

    Çellom ve Kemanım var.Bu benim için bir eğlence.Ben bütün makalelerinizi okudum.Amatör ve 54 yaşındayım.Bir kemana astro rakamlar vermek benim harcım değil.
    Tabii kendi adıma konuşuyorum.Bu fabrikasyon ve made in china meselesi sevgili luthierlerin yalnızca yüksek seviye ceplere hitap etmesinden artı başka sebeplerde var;ondan oldu.Obje veya her neyse alan memnun satan memnun,ayrıca emek ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir