Yaşamım ve hobilerim

Çelloyu Muhafaza Etmek

Bu yazı tarafından 14 Tem 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.704 defa okundu.

Yeni aldığınız çellonun yatağın altına sığmayacak boyutta olduğunu farkettiniz mi? İlk çellomu eve getirirken taşıyıcı bir sehpa almamıştım. Bir kaç hafta boyunca onu çantasının içinde tuttum ama bu ne pratik ne de güvenli bir yöntemdi. Böylece ben de evde kullanabileceğim bir sehpa aramaya başladım. Bence çellonuzu evde muhafaza etmenin iyi yollarından biri bu tip bir sehpadır.

Bu sehpa çelloyu salyangozundan destekliyor. Yüksekliği ayarlanabilir olduğu için, pikten de yere basacak şekilde ayarladım. Bu sehpa kullanışlı olsa da, yine de fiziksel etkilere açık halde duruyor. Bu fiziksel etkiler küçük bir çocuk olabildiği gibi; nem ya da sıcaklık değişimleri de olabilir. Hercule sehpayı iki yıl kadar kullandıktan sonra kitaplarımı ve çellomu koyabileceğim bir dolap tasarladım. İşte bu şekilde görünüyor:

Yukarıda Hercule’ ün ürettiği gitar askısını kullandım. Çello, asılmak için ağır bir saz olduğu için, Hercule, bu saza özel bir askı üretmemiş. Ama denedikten sonra gördüm ki, çello ile de kullanılabiliyor.

[nrelate-related]

Çellonun üzerine oturması için bir altlık tasarladığımdan, kullanılmasında bir sakınca bulmadım. Sazın düşmemesi için bir kilit mekanizması var.

Ağırlığını bir yere vermediği sürece çelloyu asmak pek mantıklı değil. Zaten bu durumda da asmış olmuyorsunuz, sadece devrilmemesi için yukarıdan tutmuş oluyorsunuz. Hercule askının ahşap tabanını Sipo ağacından yaptırdığım bir parça ile değiştirdim.

Bu, çellom için özel yapılan altlık. Görünüşünün güzel olduğu için Sipo ağacını tercih ettim. Bütün bir parça oyularak bu hale getirildi. Tabiki benim el işçiliğim değil, Aduro Ahşap’ a bu güzel çalışma için teşekkür ederim.

Sonuç olarak sevgili çellomu zarif bir şekilde korumuş oldum. Bir arkadaşım, Çin malı bir çello için bu kadar emeğe değdi mi diye sormuştu. Evet dostum kesinlikle değdi. Hayatımın anlmlarından biri bu hobi. Zaten her çello (keman vb.) bu ilgiyi hakeder. Hatta bunlar az bile.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir