Yaşamım ve hobilerim

Nikon F100

Bu yazı tarafından 2 Ağu 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 2 yorum aldı ve 1.495 defa okundu.

Bir F100 yazısına nasıl başlamam gerektiğini uzunca düşündüm ama bir türlü karar veremedim. Aslında çok da uzun zaman olmadı, 9 yıllık bir kullanımdan bahsediyoruz topu topu. Yine de yıllardır tanıdığınız birini anlatmaya nereden başlayacağınızı bilemezsiniz ya, sanırım benim de yaşadığım buna benzer bir şey. İşte F100’ ün asıl gücü belki de buradan geliyor. Çok kısa sürede kolayca alışabiliyorsunuz ve çok iyi tanıdığınızı hissediyorsunuz. Çünkü her şey olması gerektiği gibi ve olması gerektiği yerde. Gövdeyi elinize almanızla kullanmaya başlamanız bir oluyor. Özellikle bir erkek eline tam oturup, elin bir parçası haline gelen ergonomik açıdan mükemmele ulaşmış bir gövde.

 

[nrelate-related]

 

F100, 1999 yılında piyasaya sürüldüğünde F5 3 yıldır piyasadaydı ve fotoğrafçıların gönlünü çoktan kazanmıştı. F serisinin son üyesi olması zaten yeterince büyük bir paye iken, otomatik netleme dönemine hazır olarak giren ilk F serisi olması da önemini arttırıyordu. F5 piyasaya sürülmesi üzerinden 13 yıl geçmişken hala bütün özellikleri açısından çok az geliştirilebilmiş bir gövde olarak, o zaman ki kullanıcıların beklentilerini ne kadar kolay karşıladığını anlamak çok kolay. Bu sebeplerden dolayı arkadan gelen F100 hep F5’ in küçük kardeşi olarak kaldı. “Hım, o mu? F5’ in küçük kardeşi O!” Ne F90, F4’ ün altında; ne de FM2/FE2/FA serisi F3’ ün altında bu kadar ezilmişti. Belki hep küçük kardeş olarak kalmasının sebebi fiziksel olarak çok benzer olmalarıydı, belki de F100’ ün F5’ e özellik bakımından çok çok yakın olmasıydı. Zira ancak özellik olarak birbirlerine çok benzeyen kişilere kardeş yakıştırması yapılabilirdi.

F100 profesyonel bir gövdenin sahip olması beklenen tüm özelliklere sahiptir. Magnezyum alaşımı gövdesiyle oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Özellikle pentaprizmasının tamamen metal ile korunuyor olması F90X ve öncesi modeller için ciddi bir geliştirmedir. Gelişmeler kasanın içinde de devam ediyor tabiki.

 

Otomatik netleme döneminde ilkk dikkat edilen özellik netleme hızı olduğundan ondan başlayayım. F100, F5’ de kullanılan CAM 1300 netleme sistemini kullanıyor. Bu sistem F6 ve D2 sınıfı gövdelerde kullanılan CAM 2000 sistemi geliştirilene kadar en iyi olarak kalmaya devam etti. Günümüzün gövdelerinde daha hızlı sistemler var ama F100 yine de fotoğrafçıyı yavaşlatan bir gövde değil.

Kullanılan matrix ölçüm sistemi ise 10 sensörlü bir sistem ve F5’ in 1005 elemanlı sisteminin biaz gerisinde kalıyor. Ama her iki gövdenin de sahibi olanların söylediğine göre her bu iki gövde her 100 pozlamadan ancak bir veya ikisinde farklılık gösteriyormuş. F100 sağladığı kullaım kolaylıkları pekala o farkı kapatabilir. Örneğin, F100 bakacında netlemenin yapılacağı nokta, diğerlerinden faklı olarak kırmızı renge dönüyor; F5’ de ise hepsi siyah. Yanlışlıkla farklı bir noktadan netleme yapmak pekala size iyi bir kareye malolabilir.

 

Beim çok kullandığım AE-L ve AF düğmeleri çok iyi yerleştirilmiş ve işe yarayan özellikler. Özellikle AF düğmesini nasıl kullandığımı anlatmalıyım. F100’ ün Ayarlanabilir Fonksiyonlarından (Custom Functions) 4 numaralı olan, deklanşörün otomatik netleme yapıp yapmayacağını belirler. Normal ayara göre deklanşör netleme yapar, ama bunu kapatırsanız netleme sadece arkadaki AF düğmesiyle yapılır. Böylece bir noktaya netlee yapıp kadrajı yeniden ayarladığınızda fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınızda makina tekrar netleme yapmadan fotoğrafı çeker. Ben bu özelliği AE-L ile birlite çok kullanıyorum.

 

F100, halen film çeken fotoğrafçılar için mükemmel bir gövdedir. Mesele, artık pek fazla kişinin film kullanmıyor olması. Tabi bunun bir anlamı da, artık çok ucuza bir F100 sahibi olabilirsiniz.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. tcingi

    peki asıl soru.. nikon mu canon mu?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir