Yaşamım ve hobilerim

AI-S Nikkor 25 – 50 mm f/4

Bu yazı tarafından 2 Ağu 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 927 defa okundu.

AI-S 25 – 50 mm f/4, Nikon’ un üstün kaliteli ’80 öncesi “zoom” lenslerinin en önemlilerinden biridir. Değişken odak uzaklıklı anlamında kullanmak için makul bir Türkçe karşılığı bir türlü bulamadığım için, “zoom” ile idare edeceğiz, okuyucu kusura bakmasın, önerisi varsa iletsin.

 

Tam bir araştırma yapmadım ama muhtamelen diğer firmalaran “zoom” lens üretmesinden sonra Nikon mühendisleri son sözü söyleme geleneklerinden vazgeçmeyerek, dönem için ultra-geniş açı özelliğinde bir lens ürettiler. Daha önce piyasaya sürüyen 28 – 45 mm lensten edindikleri tecrübe gözönünde bulundurulursa bu lens Nikonseverler tarafından normal karşılanmalıydı, ama optik ve mekanik kalitesi o kadar iyiydi ki yine de şaşkınlık yaratmayı başardı.

 

[nrelate-related]

 

Kendinden sonra üretilen 28 – 50 mm f/3.5 de kaliteli bir tasarımdı ancak geniş açı tarafındaki 4 mm odak uzunluğu ciddi bir fark yaratıyordu ve bu lens “push-pull” diye adlandırılan, “zoom” özelliğinin ve odaklamanın tek lens halkasıyla yapıldığı bir tasarımdı. Ben bu tasarımı tele lenslerde bir nebze olsun faydalı buluyorum ama geniş açı lenslerde kullanması pek rahat olmuyor. O yüzden, bundan 8 sene önceki kaliteli bir AI-S “zoom” arayışımı 25 – 50 mm f/4 ile sonuçlandırdım. İyi ki de yapmışım, o zamandan beri açık ara ile en çok kullandığım lens budur.

Nikon mühendisleri bu lenste 10 grup içinde 11 eleman kullanacak kadar cüretkar idi. Bu odak uzunluğundaki lenslerin genel sorunu düz çizgilerin eğilmesi anlamındaki distorsiyon ve renklerin aynı şekilde yansımaması ve dolayısıyla renk  kaymaları anlamındaki aberrasyonlar olmasına rağmen, bu karmaşık yapısı sayesinde bu sorunları aşabilmişler. Pek çok Nikon kullanıcısı, bu lensin performansının sabit odak uzunluklu lensler ile başabaş olduğunu düşünür. Bu payeyi alabilen bir sonraki geniş açı lens için Nikon kullanıcıları 20 sene kadar bekleyip AF 17 – 35 f/2.8’ i almak zorunda kalacaklardı. Ben yine de sabit odak uzaklıklı lenslerin gerekli olduğunu düşünürüm ama pratikliği ve taşınan yükü azaltması sayesinde seyahatlerimde FM3a ile birlikte sürekli olarak bana eşlik eden lens budur. Bu ikili çok dengeli ve ihtiyaçları gören bir yol arkadaşıdır benim için.

Bu lens 60 cm ye kadar netleyebilir. Keşke daha az olsaydı ama karmaşık yapısı ve dönemin teknolojisi düşünüldüğünde şaşırmamak gerekir. 72 mm filtre kullanıyor olması da Nikon kullanıcıları için çok olumlu bir özellik değil, biz daha çok 62 mm ve 77 mm ye alışığız ama çevirici filtreler her yerde bulunabiliyor artık. 600 grlık ağırlığı ise kimi için iyi kimi için fazla gelir. Açıkcası ben memnunum, ayrıca Hamburg gezimde arkasına FM3a takılıyken 1.5 metreden serbest düşüşe geçip iki zıplamadan sonra sağlam kaldığı için, bu ağırlığı şehirlerin karmaşasında taşımaya razıyım.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir