Yaşamım ve hobilerim

AI-S Nikkor 28 mm f/2.8

Bu yazı tarafından 3 Ağu 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 797 defa okundu.

Bir zamanlar ya bir forumda ya da internet sitesinde bu lensle ilgili şuna benzer bir Nikonian esprisi okumuştum.

 

Gazete editörü fotoğrafçısına kızar:

“Nee, Elvis Presley mezarından çıkıp, yakınından geçti ve sen bunu fotoğraflayamadın mı? Nasıl olur, makinende film mi yoktu, çok mu uzağındaydı? Konuş!!”

 

Fotoğrafçı ezile büzüle cevap verir:

“Hayır, fazla yakınımdaydı…”

 

Bu durumda demek ki fotoğrafçının yanında AI-S 28 mm f/2.8 yokmuş diye devam eden bir konuydu. Biliyorum, herkese bir şey ifade etmeyecek ama birazdan bu konuya döneceğim, söz.

 

[nrelate-related]

 

Öncelikle şunu bilin ki, bu lens Nikon’ un gövde gösterisidir. Nikon’ un; bizim deyişimizle alem buysa kral benem, Amerikalıların deyişiyle This is how we do it deme şeklidir. Otomatik netleme güzel bir özellik olabilir ama kaliteli fotoğraf çekmek için hala metal ve camın mükemmel karışımlarına ihtiyacınız var. Tasarımı o kadar iyidiki 1975’ den 2008’ e kadar piyasada kalmayı başardı.

Nikon, manuel lens döneminde 28 mm odak uzunluğunda 3 lens üretti: f/2, f/2.8 ve f/3.5. Bunlardan en çok tercih edileni ve açıkcası en iyi olanı f/2.8 versiyonu idi. Otomatik netleme döneminde f/1.4 versiyonu da çıktı ama egzotik fiyatlara satılan egzotik bir lens olarak kalmaktan öteye gidemedi. f/2.8 versiyonunun otomatik netlemeli olan modeli ise AI-S kadar iyi bir lens değildi. Kısacası AI-S 28 mm f/2.8 halen en iyi geniş açı lenstir.

 

Şimdi gelelim yazının başında değindiğimiz konuya. Bu lens, Micro-Nikkorlar’ da dahil olmak üzere gelmiş geçmiş tüm Nikkorlar içinde en yakına odaklanabilen lenstir. Film ekseninden 20 cm’ ye kdar netleyebilir, bu durumda lensin ucuyla konu arasında sadece 10 cm gibi bir mesafe kalıyor. Diğer markaların lenslerine pek aşina değiim ama bunun gibi bir performans bulmak kolay değil. Bu, özellikle koşturma içinde fotoğraf çıkarmaya çalışan gazetecilerin çok hoşuna gidiyordu.

 

Bu lensin diğer bir kullanım şekli de, ters çevrilince sağladığı inanılmaz 9 katlık büyütme oranı. 50 mm lik bir lensin ucuna bu lesi ters çevirerek takarsanız tamamen farklı bir kullanım alanı elde edebilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir