Yaşamım ve hobilerim

Plak Temizleme Fırçaları

Bu yazı tarafından 14 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 2 yorum aldı ve 1.642 defa okundu.

Tozlar… Havada uçuşan küçük zibidiler. Heryerdesiniz biliyorum, aldığım nefeste, bilgisayarın monitöründe, avcumun içinde ve plaklarımın üzerinde. Hepsine tamam ama hi-fi ile uğraşan biri olarak o sonuncusuna katlanamam. Bu yüzden plak temizleme işine özen gösteriyorum. Özel alet edavatlar kullanıyorum ve bir temizlik ritüelim (bu ismi kullanmak hoşuma gidiyor) var. Bu makale de gereken fırçaları ele alacağım.

 

[nrelate-related]

 

Öncelikle plakların, her ne kadar ağır ve CD lere göre sağlam görünüşlü olsalarda çok hassas ve nazik davranılması gereken nesneler olduğunu unutmayın. Belki çok ucuza aldınız veya büyüklerinizden kaldı ama o nazik cisimlere kayıtlı olan müzikleri gelecek nesile aktarmak için bu iş için gerekli olan temizlik gereçlerini kullanmalısınız. Temizleyeceğiz diye iyice berbat etmek istemeyiz değil mi?

Gerçek acıtır, ve işte gerçek: Bezle silmek sorunu gidermez, daha büyütebilir. Bence temizlik ya olması gerektiği gibi yapılmalıdır ya da mümkün olduğunca yapılmamalıdır. Plak temizleme işine başlarken ilk, en kolay ve en ucuz adım uygun bir fırça satın almaktır. Ben genel anlamda iki çeşit fırça kullanıyorum.

 

1. Anti-statik Fırça

 

Her zaman el altında bulundurulması gereken bir üründür. Çeşitli markalar benzer ürünler ile piyasadalar, size hangisi makul geliyorsa onu alın. Aralarında performans farkı olduğunu sanmıyorum. Bazı ürünlerde statik sarjı boşaltmak için topraklama kablosu bulunuyor. Bunları hiç kullanmadım ama bir prizin veya cihazın topraklama hattına bağlanarak kullanılması gerektiğinden pratikliği bir miktar azalabilir. Bence bu tip topraklama hattı olan bir ürün alacaksanız bir tane de daha basit olan topraklamasız fırçalardan alın.

 

 

2. Islak ve/veya Kuru Fırça

 

Bazı firmalar ıslak kuru ayrımı olmadan her kullanım için aynı ürünü satıyor. Benim tercih ettiğim Disc Doctor firması kuru kullanımla ıslak kullanımda farklı kumaşlar tercih ediyor. Dolayısıyla ben ıslak kullanım için iki adet fırça aldım. Plak Temizleme Ritüelimde anlattığım üzere, fırçalardan birini alkol çözeltisiyle; diğerini ise durulama aşamasında saf su ile kulanıyorum ve birbirine karıştırmıyorum. Bu fırçalar plağın küçük oluklarına tesir edebilecek şekilde üretildiğinden özellikle yurtdışında çok tercih ediliyorlar.

Plaklarınıza gerekli bakımı yapabilmek için en basit yatırımın küçük bir fırça olduğunu ve bu fırçayı başka herhangi bir işe kullanmamanız geretiğini unutmayın.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Mesut

    Merhabalar;

    Plak konusuna yeni başlayan biri olduğum için internette deli gibi dolaşırkan yazılarınıza rastladım .Paylaşımlarınız benim gibi bu yolculağa yeni başlayacaklara yol gösteriyor. Deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylaştığınız ve yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.Ellerine ve emeğinize sağlık. Teşekkürler.

  2. kenan temiz

    Çok eskiden beri (30 yıl) biriktirdiğim plaklarımı tekrar dinlemek istedim ancak çıtırtılar rahatsız etti.
    Buradan aldığım bilgilerle bu sorunu aşmaya çalışacağım teşekkürler.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir