Yaşamım ve hobilerim

Plak Temizleme Sıvıları

Bu yazı tarafından 14 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 2 yorum aldı ve 2.714 defa okundu.

İnternet ortamında takip ettiğim çok kaliteli Hi-Fi forumları var ve bir alışveriş yapmadan önce veya bir kararı almadan önce iyice araştırırım. Vakumlu temizleme makineleriyle ilgili araştırma yaparken farkettim ki, Hi-Fi hobisinde en çok tartışılan konulardan biri de plak temizleme sıvılarıymış. Bunu gördükten sonra ben de başladım araştırmaya.

 

[nrelate-related]

Özellikle Amerika’ da sadece plak temizliğine yönelik ürünler üreten firmalar var. Fırça ve benzeri aksesuarlar, temizleme sıvıları yanında ikinci planda kalıyor. Her firmanın temizleme konusunda güvendiği etkin madde farklı ve forum ortamlarında da, o mu iyi bu mu iyi soruları gırla gidiyor. Uzun bir süre bu yazıları okuduktan sonra kafamda belirenler şunlar:

 

–          Firmaların ürettiği sıvıların formülleri genelde gizli ve paylaşılmıyor, alacaksanız güvenmek durumundasınız.

–          Enzim içerikli sıvılar organik kalıntılara daha etkili,

–          Alkol içerikliler ise yağ içerikli kalıntılarda daha etkili,

–          Her iki seçenek için ABD piyasasında oldukça fazla ürün var.

Ben 1000 civarındaki mevcut plaklar ve ileride alacaklarım için bir sıvı seçmeye çalışıyordum. Ortalama değerlerle yaklaşık 5 litre civarında sıvıya ihtiyacım olduğu ortaya çıktı. Bu noktada yurt dışından bu hacimde hem de kimyasal bir sıvı getirmenin sorunları gözümün önünde belirince kararım kolaylaştı. Kaliteli plak bulmak zaten vakit alan ve zor bir iş iken, bunların temizliği için yurtdışına bağlı kalmayı istemedim. İnternetteki tariflerden birini kullanarak kendi alkol içerikli sıvımı yapacaktım. İhtiyacım olan malzemeler isopropil alkol, saf su, Kodak PhotoFlo ve herhangi bir camsil sıvısıydı. Bunlar kolaylıkla bulunabilen malzemeler olduğundan ucuz yollu iş görmek için iyi bir seçenektir. Muhtemelen piyasadaki diğer ticari ürünler daha iyi sonuç veriyordur ama kolaylıkla alıp kullanamadıktan sonra neye yarar ki. Kullandığım karışım formülü şu şekilde:

 

  • 1 ölçek isopropil alkol
  • 4 ölçek saf su
  • 5 ml Camsil
  • 10 damla Kodak PhotoFlo

Bu karışımı Vakumlu plak temizleme makinasıyla kullanıyorum ve sonrasında saf su ile duruluyorum. Plak Temizleme Ritüeli yazısında daha fazla detay bulabilirsiniz.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Counter

    Firat Bey merhaba
    Okki kokki nin kendi sivisina gore performans nasil
    Counter

  2. Dish Washer

    %50 alkol %50 su karışımına 5cc bulaşık deterjanı. Tercihan Pril, arka plan daha temiz sahne daha derin oluyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir