Yaşamım ve hobilerim

Michell Gyrodec’e İkinci Kol

Bu yazı tarafından 14 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.192 defa okundu.

Michell Gyrodec yazımda anlattığım gibi Gyrodec’ ler tasarlanırken oldukça çok yönlü bir tasarım yapılmış. Diğer analog sitemlerde olduğu gibi hi-fi hobisinde de analog sistemin en büyük kuvveti kendi ağız tadınıza göre değişiklikler yapabiliyor olmanızdır. Örneğin film fotoğrafçılığında her filmin farklı karakteri vardır ve renklerin farklı özelliklerini öne çıkarırlar; ama sayısal (dijital) her kart birbirinin aynıdır! Bende, hazır pikabım da buna imkan tanıyorken neden analog sistemimin potansiyelii arttırmayayım dedim.

 

[nrelate-related]

 

Michell’ e ikinci kol takmak isterken hareket noktam şuydu: Malum, pikap iğneleri kullandıkça aşınır ve belli bir ömrü vardır. Sistemimde CD çalar kullanmıyorum ve bazı günler 6-7 saat pikap dinliyorum. Tabi ki bu uzun dinletilerin bir kısmı dinleme koltuğunda değil; arkaplan müziği şeklinde oluyor. Düşündüm ki, hazır pikabım buna müsaitken ikinci bir kol daha takayım ve daha ucuz bir iğneyi gözümü kırpmadan “harcayayım”. Elimde bu amaçla kullanabileceğim Rega Elys 2 iğne vardı, onu da değerlendirmiş olurum dedim.

 

Sonra başladım araştırmaya, iki kol tercih eden insanlar neler yapıyor, neler hedefliyor diye. Bir kısmı kollardan birine mono iğne takıyor ve arşivlerindeki mono kayıtları bu iğneyle dinliyor. Bir kısmı müzik türüne göre ayrım yapıyor. Örneğin klasik müzikleri dengeli bir iğne ile, jazları ise orta frekansları öne çıkaran bir iğne ile. Ya da rock müzik için daha “sert” bir iğne. Daha başkalarının da başka sebepleri var ama sonuçta anladım ki, iki kol insana seçenek ve hobinin farklı zevklerini ortaya çıkarma şansı veriyor.

 

Gyrodec’ lerin metal gövdesinin altında 3 adet kurşun ağırlık bulunur. Bu ağırlıklar sayesinde tüm sistem 3 adet yay üzerinde dengede durur (10 kilodan fazla bir ağırlık). Eğer yeni bir kol eklemek isterseniz, nereden baksanız 1 kiloya yakın bir ağırlığı pikaba eklersiniz ve bunun sonunda artık dengede kalamaz. Denge bozulduktuktan sonra yüksek sadakati artık unutun. Zaten pikabın kurulumunda sürekli bir su terazi bulundurmak gerekiyor.

 

Peki neydi Michell’ in tasarımını çok yönlü yapan? Hani üç tane kurşun ağırlıktan bahsetmiştim ya, bu ağırlıklar istenildiğinde yerlerinden sökülebiliyor. Böylece ikinci kolun eklediği ağırlığa karşın altaki kurşunu sökerek dengeyi koruma şansımız oluyor. Bendeki Gyrodec’ in orjinali aşağıdadır:

 

 

Michell’ in öngörüsü sayesinde biraz cesaret, biraz deneyim ve biraz el becerisiyle Gyrodec’ e giriştim. Yaptığım, sol taraftaki “tavşan kulağında”(*) serbest olarak duran motoru sol ön tarafa alıp orayı boşaltmak oldu. Böylece tavşan kulağı boşalmış oldu ve yeni pikap koluna hazır hale geldi. Bundan sonra oraya uygun boyutlarda vida deliği açtım ve Moerch kol için hazırlanmış olun levhayı oturttum. Motoru sol ön tarafa aldım dedim, ama oraya da bir delik açmam gerekti elbette. Fotoğraftan anlaşılmayabilir ama altın renkteki motor bloğu akriliğin içinden geçerek doğrudan zemine oturuyor. Böylece motorun yaydığı titreşimler iğneye ulaşmıyor.

 

 

Pikabımı iki kollu hale getirdikten sonra hayatımda neler değişti? Şimdilik ucuz iğne – pahalı iğne ikilisiyle dinliyorum ve itiraf etmeliyim ki hala en çok pahalı iğneyi kullanıyorum. Yani başlangıçta düşündüğüm planı pek uygulamıyorum çünkü arkaplan müziği gerektiğinde daha çok Sansui TU-717 kullanmaya başladım. 2013 yılı planlarımda sistemime kaliteli bir pikap iğnesi katma planlarım var, eğer bu gerçekleşirse müzik türlerine göre iğne seçmeyi planlıyorum. İlerisi için başka bir planım ise kulaklık yüselteci almak. Böylece evde kimseyi rahatsız etmeden müzik dinleme imkanına kavuşacağım. Bu olursa da, kollardan bir tanesini kulaklığa bağlayabilirim.

 

Bu yazıya başladığımdan beri zihnimde dönüp duran bir şiirle bitireyim yazıyı:

 

Kasnağından fırlayan kayışa

kaptırdın mı kolunu Alişim!

Daha dün öğle paydosundan önce

Zilelinin gitti ayakları,

Yazıldı onun da raporu:

“ihmalden!”

Gidenler gitti Alişim,

Boş kaldı ceketin sağ kolu…

Hadi köyüne döndün diyelim,

tek elle sabanı kavrasan bile

Sarı öküz gün görmüştür,

Anlar işin iç yüzünü!

üzülme Alişim, sabana geçmezse hükmün

Ağanın davarlarına geçer…

Kim görecek kepenek altında eksiğini

kapılanırsın boğaz tokluğuna.

Varsın duvarda asılı kalsın bağlaman

beklesin mızrabını.

Sağ yanın yastık ister Alişim

sol yanın sevdiğini.

Kızlarda emektar sazın gibi

Çifte kol ister saracak!

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir