Yaşamım ve hobilerim

Coincident Super Eclipse Mk 3

Bu yazı tarafından 22 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.972 defa okundu.

Eğer bu hobide tek bir sihirbaz varsa, bu kesinlikle Israel Blume’ dir. Çok az üretici bu kadar çok çeşitte ürünü bu kadar başarıyla üretebilir. İşe hoparlör üreterek başladı ama şimdi ön yükselteç, güç yükselteci, MM – MC güç katı ve kablo üretiyor.

 

Pek çok insan önce hoparlör seçer ve sonrasında o hoparlöre en çok yakışan yükselteci seçmeye bakarlar. Ama benim bu konuyla ilgili yaklaşımım farklı: Önce yükselteci seçmek ve o yükseltecin sürebileceği hoparlörlerler arasından tercih yapmak. Hoparlör aradığım dönemde yeni sistemi kurmaya çalışıyordum ve aklımda düşük güçlü bir SET yükselteci vardı, listenin başında ise Coincident Frankenstein bulunuyordu. Böylece hoparlör seçerken seçeneklerim ciddi olarak azalıyordu. Çünkü SET yükselteçler sadece hassas ve değişken olmayan empedansa sahip hoparlörleri sürebilir.

 

[nrelate-related]

 

Hassas hoparlör arayanlar için “full range” yapıda olanlar doğal seçeneklerden biridir. “Crossover” içermeyen yapıları sade ve basittir ama ben daha çok orkestral eserler dinlemeyi seviyorum. Bu durumda 3 yollu bir hoparlörle daha mutlu olacağıma karar verdim. Bu seçim, seçeneklerimi iyice azalttı ve ben de bir Coincident hoparlör aramaya başladım.

Eclipse serisi, Coincident hoparlörleri arasında giriş seviye de yer alır. Ama Super Eclipse serisinin üçüncü versiyonu olan Mk. 3’ ler özeldir. Her bir kanalda 5 sürücüsü ile performans bakımından büyük abilerinden hiçte geride kalmaz. Bu hoparlörün tasarım ilkesi şuydu: “Total Eclipse’ in ses özelliklerine sahip fakat daha küçük bir kabinli ve daha uygun fiyatlı bir hoparlör yaratmak. Bu hoparlör hem mikro hem de makro seviyede üst seviyede olmalı ve en iyi yükselteçler tarafından sürülebilmeli.” Blume bu dediğini kesinlikle yapabilmiş. 92 db hassasiyet ve 14 ohm empedans değerleriyle, bu hoparlör kolay sürülebiliyor. Aslına bakarsanız 92 db – 95 db bence yeterli, çünkü hoparlör daha hassaslaştıkça mikrofoni önemli bir sorun haline geliyor.

 

Bütün Coincident kabinlerinin baskın titreşim frekansı 350 Hz gibi oldukça yüksek bir değere ayarlanmıştır (pek çok hoparlör firması 80 Hz civarına ayarlanabilmiştir) Bu yüksek frekans ayarı sayesinde titreşimler duyulamaz ve sonuç olarak kabin, sese duyulabilir bir renklendirme yapmaz. Bu tasarım dışında kabin malzemesi de özenle seçilmiş. Kabinler 2.5 cm kalınlığındaki özel bir MDF kullanılmıştır. Bu malzeme hem çok rijit hem de titreşimsizdir. Bu özelliği, ses kalitesini çok olumlu etkiler.

Hoparlörün tweeter seçimi ScanSpeak Revelator olmuş, zaten Total Eclipse serisinde de aynı ünite kullanılmış. Bu üniteler gerçekten çok başarılıdır. Orta frekanslar için kanal başına 2 adet 5.25” karbonfiber unite kullanıllmış. Üniteler yerleştirilirken D’Appolito yerleşimi kullanılmış. Bu tasarım sayesinde dinleme noktası belirlemeye fazla da gerek kalmamış. Gerçekten de, Super Eclipse’ leri ayakta veya oturarak değişik noktalardan dinlerseniz tonlamada sahne oluşumunda fazla fark görülmüyor. Yatay eksende ise, bir taraftan diğerine hareket etmekhareket etmek dinleyiciye yine de iyi bir odaklanma ve boyut sağlıyor. Alt frekanslar için ise 5 cmlik sargıları ve büyük mıknatısları olan bir ünite seçilmiş. Kanal başına 2 adet 8” sürücü kullanılmış. Boyut olarak çok büyük sayılmasa bili bu özel kağıt koni sürücüler, kabinin geometrisi sayesinde, yeterli düşük frekanslara inebiliyor.

 

Pek çok firmanın aksine, Coincident hoparlörlerin alt frekans sürücüleri önde değil yanlarda konumlandırılmıştır ve hoparlörler birbirinin aynadan yansımış görüntüleridir; yani iki hoparlör bire bir aynı değildir. Bu tasarımın bir kaç faydası var ama en belirgini büyük yer kaplayan bu sürücüleri yan tarafa alarak, hoparlörün ön levhası oldukça daraltılmış ve böylece dağılma etkileri yok edilmiş.

Peki, zaten mükemmel olan bu hoparlörlere ne gibi iyileştermeler yapılabilirdi? Fazla değil ama benden önceki sahibi, Kerem Küçükarslan’ a, Mundorf Silver-Gold-Oil kapasitörler ve Echole Bilver-Gold-Palladium iç kablolama yaptırmış. Bunun dışında Eichmann Cablepod bağlantı terminali kullanılmış.

 

Benim yapabileceğim en faydalı iyileştirme ise hoparlöre uygun bir hoparlör kablosu kullanmak olacak ve sanırım aradığım kabloyu buldum: Ocellia Silver Reference. Bu kablolar geldiğinde bağlantı terminallerini gümüşe çevirip, hoparlörün iç ve dış kablolamasına uydurmayı düşünüyorum.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir