Yaşamım ve hobilerim

Dinleme Odası: Sonrası

Bu yazı tarafından 22 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 3 yorum aldı ve 2.211 defa okundu.

Bu oda önceden farklı şekilde tasarlanmıştı. Yazıyı burada bulabilirsiniz. Odayı değiştirmedim ama bazı akustik düzenlemeler yapıp sistem yerleşimini yeniden yaptım. Artık hi-fi hobisini gözönünde bulundurarak tasarladım.

 

[nrelate-related]

 

İyi: Burası evimin salonu ama iyi bir dinleme odasına yaklaştırmaya çalıştım. Önceden sistemim simetrik olarak yerleşmiyordu ama hoparlörleri kısa kenara taşıyarak yan duvarlara göre simetrik hale getirdim. Öncekinden farklı olarak hoparlörlerin yan tarafında bulunan bas ünitelerini iç tarafa bakacak şekilde yerleştirdim. Bu sayede sahne oluşumu daha netleşti. Üstelik hoparlörlerin arka duvara olan mesafesini de arttırdım. Artık 75 cm civarında mesafe bulunuyor.

Daha İyi: İnsanlar genellikle hoparlörleri hi-fi sehpasının iki yanına koyarlar. Fakat okuduklarımdan sonra hi-fi sehpasını yan duvara almaya karar verdim. Artık hoparlörlerin arasında yürümek mümkün ve bunun iki faydası oldu: Salon olarak kullanımı iyileşti; dinleme odası olarak ise daha iyi akustiğe sahip oldu. Sahne oluşumu derinleşti ve belirginleşti. Bu yerleşimin tek dezavantajı hoparlör kablosunun uzaması oldu ama bu da akistik değil ekonomik bir dezavantajdır.

Güzel: Bu oda evimin salonu olduğu halde birkaç akustik düzenleme yapabildim. Hoparlörlerin arkasına kendi yaptığım QRD panelleri koydum. Sesi boğmak istemediğim için yansıtıcı kullanmayı tercih ettim. Duvar köşelerine ise, alt frekansları ehlileştirmek için camyünü yutucular yaptım. Yan duvarlardan yansımaları sahneyi parlaklaştırıyordu, bu yüzden iki yutucu daha yaptım ve ilk yansıma noktalarında kullanıyorum. Ama bunları salonun genel görüntüsünü bozmamak için sürekli orada bırakmıyorum, kritik dinlemelerde kullanıp sonra kaldırıyorum. Hoparlörün arkasındaki pencerelere her hangi bir önlem alamadım ne yazık ki.

Bu arada, çok saygı duyulan bir hi-fi üreticisi, “yan duvarlardaki yansıtıcıları çok beğendiğini” söyledi, mesajının sonuna da bir gülümseme eklemeyi unutmamış. Tabi ki haklı, bu yansıtıcıları tavandaki ilk yansıma noktalarına takmayı planlıyordum ama ürünler bitince bu fikirden vazgeçtim. O kadar ağırdılar ki, tavana asmaya cesaret edemedim, bu yüzden de yan duvarlarda kullandım.

 

3 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Murat AYDAN

    Çok beğendim dostum, tebrik ederim; harika bir ortam yaratmışsın. Akşamları eve gitmek için sabırsızlanıyor olmalısın 🙂

  2. cenk

    fırat gerçekten güzel bi salonun varmış ve şimdi çok çok daha güzel olduğunu söylemişsin çok haklısın :)))

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir