Yaşamım ve hobilerim

Nikon Series E 75 – 150 mm f/3.5

Bu yazı tarafından 23 Eyl 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 973 defa okundu.

Konu “zoom” lenslere geldiğinde her zaman biraz şüpheciyimdir. Fotoğrafçıya kullanım kolaylığı sağlayan bu lenslerin dezavantajlarını bilmek gerekiyor. Genellikle en büyük diyafram değerleri f/4 gibi değerlere ulaşır, ağırlaşır, fiziksel olarak büyür, optik kalitesi düşer ve fiyatları artar. Bu olumsuzlukları yaşamaktansa f/1.8 ya da f/2.8 diyaframlı sabit odak uzunluklu lensler bana daha cazip geliyor. Fakat bazen karşıma geri çevirimeyeceğim “zoom” lensler çıkınca da fırsatı kaçırmıyorum elbette. Nikon Series E 75-150 mm f/3.5 “zoom” lens bunlardan biri.

 

[nrelate-related]

 

Bu lense pek çok kişinin burun kıvırmasının ilk sebebi odak uzunluğunun diğer “zoom” lenslere göre biraz yetersiz olması ve Nikon’ un düşük sınıf lensi anlamına gelen “Series E” olarak üretilmiş olması. Nikon, bu yavrucaklara Nikkor adını vermemiş ve biraz nor görmüştür. Oysa Series E lenslerden bir çoğu oldukça beğenilmiş ve Nikoncular arasında yaygınlaşmıştır. 75 – 150 mm f/3.5 ise Series E’ nin en başarılı lensidir.

Fokal uzunluğu seyahatlerde, portrede ve sokak fotoğrafçılığında gayet yeterli olduğu için FM3A ile birlikte taşıdığım lenslerden biridir. AI-s 25 – 50 mm f/4 ile birbirini tamamlayan iyi bir ikili olduklarından genellikle biri yanımdaysa diğeri de ona eşlik ediyor.

 

Bu lens piyasa sürüldümken sonra çeşitli dergilerden o kadar iyi yorumlar aldı ki, bir Series E lensin bu başarısı Nikon için bile beklenmedik bir durumdu. Belki de bu yüzden, ilerleyen yıllarda lense güncelleme bile yaptılar. Series E 75 – 150 mm f/3.5’ in iki versiyonu vardır. İlk üretimde lensin makinaya bağlandığı halka plastik olarak üretilmişken yeninlenen modelde bu halka (sadece daha üst sınıf lenslerde görülen) alüminyum olarak üretilmiştir. O yıllarda bir lansa güncelleme yapmak pek görülen bir durum değildi. Bir lens üretilince o haliyle kalırdı, ancak yıllar sonra yeni bir model piyasaya sürülünce üretimi durdurulabilirdi. Ben her iki vensiyonunu da satın aldım ve plastik halkalı modeli bir süre sonra sattım.

 

Lensin en güzel özelliklerinden birisi f/3.5 gibi hayli geniş bir diyaframa sahip olmasıdır. Dikkat ettiyseniz günümüzün plastik 70 – 300 mm f/4.5-5.6 lensleri gibi odak uzunluğu boyunca değişen bir değer de göstermez. Ayrıce tele lens olmasından dolayı faydalı gördüğüm bir diğer özelliği ise tek halkasıyla hem “zoom” hem de netleme yapılmasıdır. Nikon bu lenslerine “push-pull” adını kullanıyor, çünkü halka ileri veya geri yönde hareket ettirilerek “zoom” yapılır; çevrilerek netleme yapılır. Optik kalitesi de bu özelliklere eklenince daha önce satın aldığım AF 75 – 300 mm f/4.5-5.6 lensi fazla kullamaz oldum ve sattım.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir