Yaşamım ve hobilerim

Hatalardan Ders Almak

Bu yazı tarafından 17 Eki 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.285 defa okundu.

Bilinmeyen bir şeyi anlatmaya çalışırken daha bilinen bir konuya benzeterek yardım almak çok kullandığım bir yöntemdir. Bazen çello öğrenmenin nasıl bir şey olduğunu yetişkin bir arkadaşıma anlatmaya çalışırken, araba kullanma örneğini veririm.

 

[nrelate-related]

 

Sanırım çello öğrenmeyle araba kullanmayı öğrenmenin birbirine yakın şeyler olduğunu söylersem hata yapmış olmam. Her ikisi de, iki kolunuza farklı işlevler yükler, düzgün bir oturma şekli gerektirir ve konsantrasyon önemlidir. Her ikisi de öğrenilen yeni şeylerin sürekli tekrarını gerektirir. Ama her iki öğrenme sürecini birbirinden tamamen uzaklaştıran bir farklılık vardır. Araba kullanmayı öğrenirken yanlış bir hareket yaptığınızda ya arabanız durur ya da bir şeye çarparsınız. Yani, yaptığınız hatanın sonucunu derhal görürsünüz. Bir dahaki denemede farklı bir şey denersiniz, çünkü hatanızdan ders almak kolaydır.

Orcan Koç çalışırken…

Çello öğrenmek ise biraz farklıdır. Vücudunuzu yanlış kullanıyorsanız bile çelloyu çalabilmeniz mümkündür. Entonasyonunuz bozulur, ses incelir ama yine de çello “çalışır” ve çaldığınız sesi duyarsınız. Eğer çello çalmayı ondan ses çıkarmak olduğunu sanıyorsanız, kaslarınız ağrıyana kadar hata yaptığınızı farketmemiş olursunuz. Fakat geç kalmışsınızdır, çünkü yanlış şekilde çalışmak, kendi kendinize yanlışı öğretmekten başka bir işe yaramaz.

 

Yani, ses iyi değilse çalma konusunda ısrarlı olmayın. Bunun yerine nelin yanlış olduğunu bulmaya çalışın. Vücudunuzu düzgün kullanıyor musunuz; arşenizi tellerle dik açı yapacak şekilde kulanıyor musunuz; kollaanaz, elleriniz ve parmaklarınız rahat mı; düzgün oturuyor musunuz gibi… Öğrenme sürecini adım adım geçin. Öğrenilece şeyi yeterince küçük parçalara ayırın, böylece hataları bulmak kolaylaşır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir