Yaşamım ve hobilerim

Yeterince Güçlü müsünüz?

Bu yazı tarafından 19 Eki 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 2 yorum aldı ve 2.260 defa okundu.

Vücut geliştirmeci filan değilim ama güçsüz biri olduğum da söylenemez. Ağır kutuları taşıyıp üst raflara kaldırmakta sorun yaşamıyorum. Fakat, kısa sürede öğrendim ki güçlü olmanın çello çalarken acı çekip çekmemeyle ilgili bir bağlantısı yok.

[nrelate-related]

 

Özellikle sağ omuz ve kolda sorunlar yaşadım. Tipik bir çello arşesi 80g – 85g gelir ama onu bir süre havada tutmak, göğsün üst kısımlarında ve omuzda ağrılara sebep oluyor. İlk aylarda sorunum buydu. Bu ağrıların üstesinden gelebilmeniz için öncelikle normal yorgunlukla kas ağrılarını ayırt edebilmeniz gerekir. Tabi ki biraz çalışmadan sonra kasları dinlendirmeniz gerekir ama kas ağrısı başka bir şeydir. Kaslarınızı gereksiz yere kullandığınızda oluşur.

 

Sonraları o kaslar kuvvetlendikçe sağ elimde ikinci bir sorun ortaya çıktı. Yaylı sazların arşelerinin ele gelen kısımlarındaki değişik cismi farketmişsinizdir. Topuk denen bu parçanın tarihsel gelişimi nasıl oldu da o şekli aldı emin değilim ama elde tutması ilk başlarda tuhaf oluyor. Hatta eminim ki, sağ ellerinde yakıcı bir ağrı hisseden her öğrenci, tıpkı benim gibi, topuğun tasarımını sorgulayıp “neden bu şekilde ki” diye sormuşlardır. Sakin olun çünkü zaman içinde alışılıyor. Ama eminim ki bu küçük egzersiz topunun bana oldukça katkısı oldu.

Bu ürünü bir spor mağazasının pilates bölümünde buldum (tam olarak amacı nedir bilmiyorum) ama ağırlığı ve esnekliği elinizi güçlendirmek için çok uygun. Çello çalmadığınız zamanlarda elinizde bu topu yapabildiğiniz kadar sıkıp bırakın yeter. Sol elde de yapın, aynı zamanda omuz kaslarınızı güçlendirmek için kolunuzu öne doğru uzatıp hava da tutarak yapın. El kaslarınızı çello çalarken de geliştirebilirsiniz. Özellikle arşeyi uçta kullanmak faydalı oluyor. Bir kaç hafta sonra el ağrılarım gitti ve sadece müziğe odaklanabildim.

 

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. utku

    yanlış, çello çalmak için çok fazla güce ihtiyaç yoktur. tek ihtiyacın doğru bir teknik. çello gücünü senin kolunun ağırlığından, sesini ise senin kalbinden almalı.

  2. Seyma

    Bende çello alacağım inşallah sömestrda güç konusunda da taşıması çok problem olcak gibi geliyor bana..

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir