Yaşamım ve hobilerim

Cambridge

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Geziler, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 689 defa okundu.

Şehrin tarihi Roma’ lılar dönemine dayanır. Saksonlar’ ın ve Normanlar’ ın dönemini yaşayan şehir Cam Nehri’ nin etrafında yavaş yavaş gelişmektedir. Bugünkü ününü ise üniversitesine borçludur. Cambridge, ezeli rakibi Oxford’ la birlikte (aslında bunlara Salamanca’ yı da dahil etmek mümkün) Avrupa’ nın en eski üniversite şehirlerinden biridir.

Cambridge’ de üniversitenin temellerinin Oxford’ dan kaçan öğrenciler ve eğitimciler tarafından 1200’ lerin başında atıldığı kabul edilir. Yine de ilk kolejin kurulması 1280’ leri buldu. Zamanla artan kolej sayısıyla önemli bir eğitim merkezi haline geldi ve İngiltere’ nin sosyal, kültürel ve siyasi tarihinde hep kendine rol buldu. 16. yüzyılda din reformuna önemli etkileri oldu ve en ünlü Protestan rahipleri yetiştirdi. Daha sonra bu rahiplerin Oxford’ da Mary Tudor tarafından işkenceyle öldürüldüğü söylenir.

[nrelate-related]

Zaman zaman şehirle üniversite arasında sürtüşmeler olmuş. Bunlardan biri silahlı askerle bastırılacak kadar büyümüş. Üniversite kontrolü hep elinde tutsa da, demiryolunun şehre gelmesiyle şehir çok büyümüş ve denge kurulmuş. Yine de üniversitenin öğrenci sayısının çok artmasıyla, şehir üniversiteye bağımlı olmaya devam etmiş.

Tren istasyonu şehir merkezine 20 dakikalık yürüme mesafesinde. Ama bu yürüyüş size keyif verecektir. Şehir merkezine geldikten sonra ise hiçbir şey için acele etmeyin. Zira Cambridge çok küçük bir şehir, anın keyfini çıkarmaya bakın.

 

Ana alışveriş caddesi, kuzeyde bulunan Bridge Street’ tir. Bu cadde şehri boydan boya kateder, ve belli noktalarda isim değiştirir. Şehirle ilgili gezide bu cadde öncelikli olmalıdır. Ama kolejler öncelikliyse yapmanız gereken King’s Parade’ a yönelmektir. Bu cadde de sürekli isim değiştirmektedir ama en kolay bu isimle bulunacağını düşünüyorum. Ana ilgi odağı ise King’s College ve hemen yanındaki şapeldir. Kolejin yapımına 1441’ de Kral IV. Henry’ nin emriyle başlanmış. Ama kısa süre sonra Kral yapılanı beğenmeyince 4 sene sonra yapılanların hepsi ve daha geniş alan için kasabanın o bölgesi tümüyle yıkılmış. Araya savaşlar ve Kral’ ın ölümü girince o bölge üç yüzyıl kadar boş olarak kalmış. Bugünkü yapı 1820’ lerde tamamlanmış.

 

King’s College’ ın kuzeyinde ise Trinity College yer alır. Turistik anlamda King’s College daha ilgi çekiciyse de, eğitim anlamında Trinity College mukayese kabul etmez. En ünlü mezunları arasında Isaac Newton, Ludwig Wittgenstein, Niels Bohr, James Clerk Maxwell, Ernest Rutherford, Bertrand Russell, William Fox Talbot, Francis Galton, Francis Bacon gibi bilim adamları; Lord Byron, John Dryden, Lord Tennyson Vladimir Nabokov gibi sanatçılar; Kral VII. Edward, IV. George, Prens Charles ve çeşitli İngiliz Başbakanları bulunur. Bu zamana kadar Cambridge Üniversitesi mezunlarının kazandığı 85 Nobel Ödülü’ nün 32 tanesi Trinity Koleji’ ne aittir.

 

Cadde boyunca ilginizi çekebilecek diğer önemli kolejler ise, St. John’s College, Emmanuel College, Queen’s College’ dir. Ama üniversite kenti diye kendinizi sadece bu binalarla kısıtlamayın.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir