Yaşamım ve hobilerim

Akvaryum’da Torf

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Akvaryum, Tatlı Su bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 2.412 defa okundu.

Torf, kömür oluşumunun başlangıcıdır. Bitkiler, ölüp oksijensiz ortamlarda katmalar oluşturduğunda kısmen bozulurlar ama tamamen çözünmezler. Çünkü düşük sıcaklıklar ve pH değerleri sayesinde bakterilerin ve mikropların çoğalmasını engeller. Çözünme çok yavaş olduğundan katmanların oluşma hızı çözünme hızını geçer. Ölü bitkiler zamanla katmanlar halinde sıkışır.
Yukarıda anlattığım katmanlı yapıdan dolayı, aynı coğrafi bölgeden çıkarılmış olsa bile farklı kimyasal ve fiziksel özellikler gösterirler. Genellikle açık renkli torf üst katmanlara denk geldiğinden yapıları daha gözenekli olur; koyu renkli torf ise daha sıkı yapılıdır ve dolayısıyla kolay parçalanır. Fakat yine de etkisi daha belirgindir.

[nrelate-related]

Torf olarak satılan değişik ürünler bulunduğundan satın alırken dikkatli olmak gerekir. Sphagnum yosunu ağaçlar üzerinde büyüyen yeşil yosundur. Hala yeşil olan bir yosunun bozunma sürecinde olduğunu bekleyemeyiz. Yeşil yosun, su içinde bizim istediğimiz etkileri yapacak kimyasallardan yoksundur.

 

Torfu kullanırken akıntılı bir bölgede kullanmak gerekir. Doğal olarak akla gelen ilk yer filtrelerin (dış ya da iç) içine koymaktır. Özellikle dış filtre kullanılan akvaryumlarda bu yöntem önemli bir alternatif olabilir ancak, kullanma suyumuz çok sertse filtrenin tamamını doldurmak bile yeterli etki vermeyecektir. Daha fazla torf kullanmak gerektiğinde düşünülen ilk seçenek taban malzemesidir. Granül yapıdaki torf rahatlıkla taban malzemesi içine konulabilir ancak bu seçeneğin de olumsuz bir yanı var. Torfun üzerinden (ve içinden) su akmazsa kimyasalları suya yeterince karışamaz. Su içinde beklemekten dolayı zaman geçtikçe bozulacağından torfu verimsiz kullanmış oluruz.

 

O halde geriye kalan seçenek, suyu akvaryuma koymadan önce yumuşatmaktır. Öncelikle bilinmesi gereken şudur: Sıcak su torf içindeki hümik asitin çıkışını arttırır. O yüzden sıcak su kullanmak alacağımız etkiyi fazlasıyla arttıracaktır. Su değişiminde kullanacağınız suyu bir kovada bekletirken, naylon bir çoraba koyduğunuz torfu kaynara yakın suyla iyice ıslatın. Daha sonra torf dolu olan naylon çorabı değişim suyuna daldırın. Eğer iki kova kullanma ve değişim suyunu iyice ısıtma şansımız olursa daha iyi bir yöntem kullanabiliriz. Torfu bir makarna süzgecine doldurup kovalardan birinin üzerine bırakın. Diğer kovadaki sıcak suyu yavaşça dökün. İşlemi birkaç defa tekrarlayıp değiştirme suyunu hümik asit açısından zenginleştirebiliriz. Daha sonra da kovadaki suyu soğuturken süzgeçteki torfu da su içerisinde bırakabilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın göreceksiniz ki iyi bir süzme yöntemi kullanmanız gerekecek. Kalın ve kaliteli bir el havlusu iyi bir süzgeç olabilir, aklınızda olsun. İnternette yapılacak kısa bir araştırmadan sonra yöntemlerin ve uygulamaların sayısı arttırılabilir.

 

Torf neden kullanılır?

 

Özellikle Amazon havzası balıkları (ki akvaryumda beslenen tatlısu balıklarının büyük bir yüzdesini oluşturur) yumuşak ve düşük pH değerlerinde yaşar. Akvaryumlarda kullandığımız şehir suları ise genellikle yüksek pH’ lı sert sulardır. Torf kullanmamızın temel sebebi suyu, tıpkı doğada olduğu şekilde, yumuşatmaktır.

 

Torfun bünyesinde hümik asitler bulunur. Hümik asitler ise yapılarında pozitif çok yüklü iyonları şelatlayabilen asit grupları içerir. Bu basit bir özellik gibi gözükse de altında yatan anlam canlılar için çok büyüktür. Mg++, Ca++, Fe++  gibi yaşam için çok önemli olan iyonun yanında, özellikle bitkiler için önem arz eden eser elementler bu kapsam içindedir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir