Yaşamım ve hobilerim

Hooke

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Fıropedia, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 549 defa okundu.

Hooke’un elastisite kanununa göre bir cisim, örneğin bir metal çubuk, x mesafesi kadar uzatılırsa buna karşı koyan F kuvveti doğrudan x mesafesiyle orantılıdır: 

F = -kx

Bu denklemde, k malzemenin türüyle ilgili olan bir sabittir. Hooke kanunu bazı maddeler için geçerliydi ve bunlardan en çok kullanılanı çeliktir. Alimünyum gibi bazı maddelerde çok sınırlı kullanımı varken, kauçuk gibi maddelerde ise kullanılamıyordu. Formüle göre, k değeri büyük bir sayıysa malzeme rijit; küçük bir sayıysa malzeme gevşektir.

Hooke Kanunu cisimlerde gelen küçük şekil değiştirmeler için çok iyi sonuçlar verir. Kanun bazen “uzama – kuvvet” şeklinde değil de; “gerilme – şekil değiştirme” olarak ifade edilir. Bu şekliyle ifade edildiğinde, k sabiti de E, Elastisite Modülü olarak ifade bulur ve [kuvvet/alan] birimindedir.

 

Şu ana kadar konuşulan kuvvetler ve şekil değiştirmeler hep tek yönlüdür. Fransız matematikçi Augustin Louis Cauchy, Hooke Kanunu’nu 3 boyutlu olarak genelleştirmiştir. Onun formülasyonu 6 adet gerilme ve 6 adet şekil değiştirme bileşeni içermektedir.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir