Yaşamım ve hobilerim

Tempus

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Fıropedia, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 788 defa okundu.

Padova’da astronomi profesörü olan Giovanni da Dondi hiç de ilk saat yapımcısı değildir. Dante, Paradiso’da saatten bahseder ve Londra’da 1286’da; Milano’da 1309’da saat bulunduğuna dair kayıtlar vardır.  Saatin icadı genellikle 8. yüzyılda, Çinli Liang Lin-Son’a mal edilir fakat13. yüzyılın sonuna kadar Avrupa’da uygulaması yoktur. İlk saat basitçe saatleri vuran bir çandır. Sonraki modellerin kadranları vardır, yalnız günün saatlerini değil: ayın hallerini, gezegenlerin geçişlerini, hatta aziz ve yortu günlerini de gösterir. Mekanik saatler gölge saatlerinin, güneş kadranlarının, kum saatlerinin ve civa saatlerinin yerini almıştır. Özellikle güneş ışığına güvenilmeyen kuzey ülkelerinde çok çekiciydiler. Bütün büyü katedraller, kent meydanları, kapı ve manastırlarına saat konuldu.

Saatlerin sabit süreli olduğu yirmi dört saatli saat, günlük zaman kullanımında devrim yaptı. İnsanların çoğu gün doğumuna ve gün batımına göre yaşıyordu. Saat sisteminin bilindiği yerlerde saatler mevsimlere ve ülkelere göre değişkendi. Sıradan insanlar sabit günlük rutin ve eşit saat fikrini ortaçağ keşişlerinden aldı. Bundan sonraki kent yaşamının ve sanayi disiplinin normlarına örneklik etti.

 

Saatçiliğin gelişiminde köşe taşları, on beşinci yüzyılda ev saatlerinin, on altıncı yüzyılda duvar saatlerinin yapılmasını sağlayan küçülme ve güvenirliliği fazlasıyla artıran pandülün bulunmasıdır. Zaman ölçmenin son durağı, üç bin yılda 1 saniyelik yanılma payıyla, 1955’de Britanya Ulusal Akademisi’nde geliştirilen atomik saattir.

 

Yüzyıllar içinde saatçilik fazlasıyla uzmanlık gerektiren bir zanaat olmaktan kitle üretimi yapılan bir sanayiye dönüştü. İlk merkezler Nürnberg, Ausburg ve Paris’ti. Saatçilik mesleği eski anahtarcı ve kuyumcu loncalarında gelişti. On dokuzuncu yüzyılda Cenevre ve Jura’da bulunan saat endüstrileri yüksek kaliteli, makineyle yapılmış saatleriyle dünya çapında ün kazandı. Artık saatler kentleşmiş Batı toplumunun evrensel özelliğidir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir