Yaşamım ve hobilerim

Mimari Proje

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Büyük Resif, Projeler bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 925 defa okundu.

Akvaryum, yarımada tipi olduğu için, koyacağım yeri belirlerken ilk önce ofiste işlevsel açıdan nerede değerlendirebileceğimi düşündüm. Sonuçta akvaryum önemli bir alan kaplıyor ve karşılığında işlevsel açıdan bir fayda alabilirsem projeye değer katacağımı düşündüm. Birkaç alternatif belirledikten sonra akvaryumun kullanımına daha fazla fayda sağlayacak noktayı aramaya başladım.

Karar kıldığım pozisyonun birden fazla olumlu yanı var. İlk önce en çok içimi rahatlatan detay, akvaryumun arkasının perde duvar olması. Dolayısıyla ağır akvaryumun yükü döşeme aracılığıyla doğrudan perdeye aktarılacak. Akvaryum masasını da mümkün olduğunca çok noktadan döşemeye bastırarak döşeme açısından da sorun yaşanmamasını sağlayacağım. İkinci bir önemli fayda ise, akvaryumu yapılma amacına uygun olarak, yani bir bölme elemanı olarak kullanabiliyor olmam.

oda

Büyük Resif bulunduğu odada yukarıda ki gibi görünecek. Böylece 60 m2 kadar olan odayı görsel olarak ikiye bölecek ve her iki tarafında bulunan mekana görsellik katacak.

 

Diğer bir avantajım ise, arka tarafa doğru uzanan büyük bir dolap yapma imkanımın olması. Böylece akvaryumun çalışmasıyla ilgili gereken donanımı bu dolapta tutabileceğim. Akvaryumu projelendirirken elimde böyle bir koz olması gerçekten çok rahatlatıcı. Aksi halde altsisteme sığdırmak zorunda olduğum bir sürü cihazdan kurtulduğum için altsistemi tasarlarken de çok rahatım.

[nrelate-related]

Akvaryumun duracağı yeri ayarladıktan sonra dolabın ve içindekilerin tasarımına geçtim. Dolap tasarımda öncelik tabi ki altsistemindir. Altsistem bir resifin beynidir. Bütün kararlar orada alınır ve uygulanır. Altsistem tasarımında bir hata ya da eksiklik olursa tüm akvaryumun işlevlerinde hatalar oluşur. O yüzden basit gibi görülen altsistem tasarımına özen gösterilmelidir.

 

Neyse ki tasarıma başlarken elimde bir ustanın elinin dokunduğu bir altsistem vardı. Nano Tankı’ nın altsistemini Deniz Şişman yardımıyla tasarlamıştım. Geçmem gereken adımları daha önceden biliyordum. O yüzden Büyük Resif’ in beynini tasarlarken çok zorlanmadım. Öncelikle protein ayrıştırıcıdan ve onun duracağı bölmeden başladım. Bu bölme kullanmak isteyebileceğim bütün protein ayrıştırıcıların sığabileceği ebatlarda olmalıydı. Bu akvaryumda kullanmak istediğim model olan Grotech HEA200S’ e göre bu bölmeyi boyutlandırdım. Daha ileri de belki bir Bubble King kullanabileceğimi düşünerek Deluxe 300 modelinin sığıp sığmadığını baktım ve bölmeyi bu modele göre bir miktar büyüttüm. Gerçi son kararım salon içinde oluşacak sesi en aza indirmek için balkonda duracak olan altsistemin dışında çalışan versiyonu kullanmak ama yine de bu bölmeyi gereken boyutlarda tasarlamak daha güvenli olur.

sump01 sump02

Reaktör bölmesinde ise genel reaktör olarak Grotech ZF 110 modelini; kalsiyum reaktörü olarak da bu cihazla aynı boyutlara sahip olan Grotech HCR 110 modelini temel aldım. Reaktör bölmesine en azından üç cihaz sığmasını istiyordum ama hedefim dört cihazın sığabileceği bir alan bırakmaktı. Geriye kalan hacim de geri dönüş bölmesi olacaktı. Daha önceki deneyimimde sorun yaşadığım için geri dönüş bölmesinin hacmini mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalıştım. Nano Tank’ ta gerçekleşen buharlaşma miktarı yüzünden geri dönüş bölmesindeki hacim çok hızlı azalıyordu. Matematiksel olarak ifade edemesem de akvaryumun yüzey alanıyla geri dönüş bölmesinin hacmi arasında bir denklem olduğunu düşünerek “yüzey alanı/geri dönüş bölmesi hacmi” oranını dört kat küçülttüm. Böylece geri dönüş bölmesindeki suyun buharlaşmasının çok daha uzun süreceğini düşünüyorum.

 

Yine daha önceki bir tecrübeden ders alarak altsistemdeki su seviyesin mümkün olduğunca yüksek tuttum. Altsistemin iç hacmini belirlerken akvaryumdan taşacak su hacmini de göz önünde bulundurdum. Böylece elektrik kesintilerinde akvaryumdaki fazla su altsisteme indiğinde bir taşma söz konusu olmayacak.

 

Her bölme için ayrı ayrı ve toplamda ne kadar su hacmi gerektiği belli olduktan sonra yapılması gereken bu bölmeleri bir araya getirmekti. İlk önce klasik tasarımı ele aldım. Bu tasarımda su altsistemin bir ucundan girer ve diğer ucuna kadar tek yönde ilerler. Sırayla protein ayrıştırıcı, reaktör ve geri dönüş bölmelerinden geçer. Altsistemin genişliği fazla olduğundan bu tasarım benim için verimli olmadı. Bu yüzden protein ayrıştırıcının bölmesini yan çevirerek kullandım. Bu şekilde hacmi en verimli şekilde dağıtabildim. Bu tasarım daha önce Nano Tankı’ nda kullandığım tasarım olduğundan tasarıma da yatkındım ve böylece altsistemi kolaylıkla boyutlandırdım.

 

Altsistemi boyutlandırıp dolaba yerleştirdikten sonra dolabın kalanı için tasarımı tamamlamaya çalıştım. Altsistemden kalan boşluğa refugium yerleştirmeyi planlıyorum. İleri de altsisteme eklemem gereken başka ekipmanlar olursa, onlara da yer kalsın diye altdolabın içine başka bir şey koymayacağım. Asıl ekipman yükünü ise akvaryumun arkasında duran boydolap alacak. Boydolabın içinde, altsistemin hemen arkasına bir frag tankı yerleştirdim. Frag tankının yanına Teco soğutucuyu koyacağım. Bu ikisine altsistemden su basılacağı için mümkün olduğunca akvaryuma yakın bir noktaya yerleştirdim.

dolap02

Boydolap içinde yerine tam karar vermemekle birlikte bir karantina tankı bulunacak. Bu büyüklükteki bir tanka sığacak canlı sayısını düşününce, canlı ekleme işinin beklide bir iki yıl süreceğini düşünüyorum. Bu süre içinde akvaryumu sağlıklı tutmanın ilk adımı bir karantina tankı olacak. Bu tankın işlevini doğru görebilmesi için hiçbir şekilde ana tanka bağlı olmaması gerekiyor. Bu yüzden ayrı bir filtrasyon sistemi ve ayrı donanımı olacak.

Elektrik panosu en çok uğraştım ve buna rağmen bir türlü bitiremediğim bölüm oldu. Tasarıma her yoğunlaştığımda aklıma yeni bir şey geliyor ve tasarım değişiyor. Bitirdiğimde elektrikle ve otomasyonla ilgili her cihazın bu pano içerisinde yer almasını umuyorum. Suyla ilgisi kalmasın diye frag tankının üzerindeki rafa yerleştirdim.

 

Akvaryumun tasarımında enteresan bir şey yok. Kuşaksız ve ekstra parlak camdan imal edildi. Bahsedilmesi gereken en önemli detay taşma kutusunun tasarımıdır sanırım. Akvaryumun kısa kenarında ve taban camı delinerek yapıldı. Su, hiç bir dönüş olmadan doğrudan altsistemin içine girecek. Geri dönüş yine aynı kutudan yapılacak.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir