Yaşamım ve hobilerim

Tatlısu Tankı – Amazon

Bu yazı tarafından 28 Oca 2012 tarihinde Akvaryum, Tatlı Su bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.578 defa okundu.

Amazon Tankı, Rainbow tankının nüfusunu azaltmak ve daha özelleşmiş bir tank yaratmak için doğdu. O sırada Rainbow Tankı’ nda rainbowlar dışında güzel bir corydoras grubu, bir grup da vatoz vardı. Hayatımda hep sahip olmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım melek balıkları iyice aklıma girince yapacak en mantıklı hareket yeni bir tank kurmaktı. Zaten her zaman meyilli olduğum bir tetra grubu da ekleyince çok hoş bir tank olacaktı.

Ankara’ ya döndükten sonra iki sene içinde yeni bir eve taşınacağım belli oldu. Bu evde yaklaşık 1000 litrelik bir akvaryum kurmaya çok müsait bir yer belirledikten sonra kafamdaki Amazon projesi hararetlenmeye başladı: Hem diskus hem de melek balığı içeren doğala çok yakın bir Amazon Mikrohabitatı. Fakat o sıralarda bu projeye rakip olabilecek bir alternatif daha vardı: SPS ağırlıklı bir resif tankı. Her iki konuda da epey okudum, araştırdım ve ne yapacağıma tam karar verebilmek için küçük çaplı bir deneme yapmaya karar verdim. O yüzden bu tankı anlatırken aynı zamanlarda kurduğum diğer tank olan Nano Tankı’ ndan da bahsetmem gerekir.

[nrelate-related]

Bu iki akvaryumu aynı gün satın aldım ve ikisinin hazırlıklarını beraberce yürüttüm. Üstelikte satın alırken bile en fazla bir yıl sonra taşınacağım için ikisini de bozacağımı biliyordum. Her iki tanka girişme sebebim ileride kuracağım büyük akvaryumda ne yapacağıma karar vermekti. Sonuçta serde mühendislik var ve büyük projeler öncesinde küçük deneyler yapmak son derece güvenli bir yöntem. Dolayısıyla bu iki akvaryumun aynı dönemde kurulmasının asıl sebebi, bundan sonraki büyük projemde benim için çok çekici olan iki habitattan hangisini tercih edeceğimi görmekti.

Akvaryumun ebatları küçük bir amazon tankı için çok uygundu. Bu tankta da balıklar birincil planda olduğundan akvaryum kapağında gelen mevcut aydınlatmayı değiştirmedim. Filtrasyonu da elimdeki mevcut filtrelerden biriyle yaptım. Taban malzemesi olarak yine elimdeki malzemeyi kullanınca benim için düşük maliyetli bir tank oldu.

 

Kabul etmeliyim ki orta büyüklükteki akvaryumlar büyüklere göre daha sevimli oluyor. Tasarımıyla, kurulumuyla uğraşmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha kolay olduğundan akvarist –en azından ben- kendimi daha rahat hissediyorum. Ama öte yandan daha kısıtlayıcı oldukları da kesin. Yine de bu tam benim için ideal boyutlardaydı ve istediğim bütün balıkları ekleyebildim.

Projenin tetikleyicisi olan melek balıklarının alımına en büyük özeni gösterdim. Çünkü istediğim tür, bu balığın doğada bulunan tek türü olan, gümüş melekti. Artık ne yazık ki doğal olan bu türü bulmak çok zor. İşimi bir derece daha zorlaştıran bir konu da, ileride alacağım bu gruptan bir iki çift çıkarıp üretim yapma düşüncesiyle, 3-4 küçük grubu karıştırmaktı. Böylece aldığım balıklar aynı anne-babanın yavruları olmayacak ve koloniye değişik kanlar girecekti. Neredeyse 1 ay boyunca Ankara’ da bulabildiğim her akvaryumcuya gittikten sonra başta koyduğum 3-4 grup bulma hedefimi gerçekleştiremeyeceğimi anladım. Onun yerine beşer balıklık 2 ayrı grup oluşturabildim ve toplam 10 balıkla işe başladım.

Almak istediğim corydorasları zaten zamanla satın alıp Rainbow Tankı’ nda toparlamıştım. 3-6 balıktan oluşan 5 grup corydorası yeni yerlerine aktardım. Corydorasları yakalamak zor olmuştu ama daha zoru 5 vatozu yakalamak oldu. Onları da aktarınca Amazon Tankı’ nın dip kadrosu tamamlanmış oldu.

Meleklerin zamanla eş tutmaya başladı ve bunu izlemek çok keyifli oldu. İki dominant erkek akvaryumun birer köşesini tuttular ve bir iki ay biraz karmaşayla geçti. Zamanla iki erkek dişilerini seçti ( ya da dişiler erkekleri seçti, bilemiyorum) ve artık diğer balıkları akvaryumdan ayırmak gerekti. Böylece akvaryumdaki melek balığı sayısını dörde indirdim.

Akvaryum baştan belli olan kısa hayatına Corydoras, Vatoz ve Melek balıklarıyla hayatına devam etti. Evden taşınma vakti gelince tanktaki canlıları üzülerek bir hobiciye devrettim. Hayatı kısa ama öğrettikleri fazla olan bir tank oldu.

Bu güzel akvaryumun ne yazık ki fazla fotoğrafını çekmemişim. Ancak tank sakinlerinin fotoğraflarıyla yetinmek durumunda kaldım:

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir