Yaşamım ve hobilerim

Film Hızı

Bu yazı tarafından 30 Oca 2012 tarihinde Fotoğraf, Teknik bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 546 defa okundu.

Film Hızı (ya da film duyarlılığı), bir filmin ışığa ne hızda kimyasal tepki vereceğini ISO (ya da ASA) numarası denen rakamlarla ölçen bir terimdir. Şimdiye kadar tahmin etmeniz gerektiği gibi, seçeceğiniz diyafram ve enstantane hızı fazlasıyla film hızına bağlıdır. Çünkü, daha önce belirttiğim 4 boyutlu ışık hacmini belirleyen parametre doğrudan film hızıdır (Yukarıdaki örnekteki bidon hacmi gibi).

[nrelate-related]

Küçük ISO numaralı filmlere yavaş filmler denir çünkü, bir fotoğrafı kaydedebilmek için fazla ışığa ihtiyaç duyarlar. Buna karşılık büyük ISO numaralı filmler ise daha az ışıkla yetinebildiklerinden hızlı filmlerdir. ISO numarası 100’den küçük olan filmler genellikle yavaş filmler olarak adlandırılır. IS0 100 e ISO 200 orta hızlı filmlerken, ISO 400 ve üzerindekiler hızlı filmlerdir. Filmler ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi buradan bulabilirsiniz ama akılda kalması gereken şudur: ISO numarası arttıkça görsel kalite düşer.

 

Daha önce belirttiğim gibi, film hızları da stop değerlerine bağlıdır. Fotoğrafı stop değerleri üzerinden düşünmek hem pek çok sorunu çözer hem de süreci daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Hazır fırsatını yakalamışken bu cümleyi yine araya sıkıştırdıktan sonra konuya devam edebilirim. Film hızları arasındaki stop ilişkisi lineerdir. Yani ISO 50 den ISO 100’e geçtiğinizde 1 stopluk değişim olur. ISO 200’e geçince 2 stop; ISO 400’e geçince 3 stopluk değişim olur.

 

Tıpkı enstatane ve diyafram gibi, film hızları da 1/3 stopluk arttımlarla yapılır. Bu değerlerin hepsinde film üretilmiyor fakat sonuçta hepsi stop kavramına uyuyor. Film hızları aşağıdaki gibi değişir:

 

25, 32, 40, 50, 64, 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800

 

ISO numaraları arasındaki bu basit ilişkiyi bilmek, belirli ışık koşullarında farklı ISO değerinde başka bir filmin nasıl ölçüm yapacağını bilmemizi sağlar. Diyafram, enstantane hızı ve film hızının pek yüce ve pek görkemli stop kanununa uymaları bize bu kolaylığı sağlar. Bu değerlerden herhangi birini 1 stop arttırırsak, kalan iki değerden birini 1 stop azaltma hakkına sahip oluyoruz. İki tanesini birer stop azaltırsak, sona kalanı iki stop arttırabiliriz. Eğer bir fotoğraf makinasıyla bir haftasonu geçirdiyseniz, sözgelimi enstantane hızını 2 stop (4 kat) arttırabilmenin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Özellikle doğa fotoğrafçıları, enstantane hızlarını 1 stop arttırabilmek için evlerini satıp eşleriyle kavga etmek zorunda kalabiliyorlar. Örneğin böyle bir durumda, filmin görsel kalitesinden ödün vermemek için (ya da belli bir seviyeye kadar ödün vermek için) diyafram açıklığı büyük lensler tercih edilir. Ama elinizdeki lensin diyafram açıklığı belirli bir durum için elverişli değilse o zaman film hızını arttırarak çözüm bulunabilir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir