Yaşamım ve hobilerim

Normal Lensler

Bu yazı tarafından 30 Oca 2012 tarihinde Fotoğraf, Teknik bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 758 defa okundu.

“Normal” ya da “Standart” olarak adlandırılan lensler belki de en küçümsenen lenslerden biridir. Fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken hususlar diğer lenslere göre daha azdır. En meşhuru 50mm f/1.8 iken genellikle 35mm ile 70mm arasındaki lensler bu kategoriye girer. Bu kategoride yer alan önemli bir değişken odaklı lens ise 35-70mm f/2.8 dir. Bu lenslerin bu kadar gözardı edilmesini iki şekilde açıklayabiliyorum:

1. Normal lenslerin görüş açısı insanın görüş açısına çok yakındır. Bunu göstermek için hemen uygulayabileceğimiz bir yöntem var. Dik şekilde dururken, ellerinizi göz hizasına, “eller yukarı” komutu verilmiş şekilde kaldırın. Yatayda ve düşeyde, elleriniz omuzlarınızla aynı hizada olsun. Şimdi sağ gözünüzü kapatın (ama elinizi kullanmadan kapatın, çünkü ellerinize ihtiyacınız olacak) ve her iki elinizin tamamını sol gözünüzle görene kadar dairesel bir hareketle öne doğru yaklaştırın. Sol kolunuz hemen hemen hiç kıpırdamazken, sağ kolunuz bir miktar hareket etmiş olmalı. Şimdi ellerinizin konumunu hiç bozmadan sağ gözünüzü açın ve sol gözünüzü kapatın. Bunu yaptığınızda sağ kolunuzu görürken sol kolunuz bakış alanınızın dışında olmalı (eğer öyle değilse doktorunuza başvurun). Bu durumda sağ kolunuzu hiç kıpırdatmadan sadece sol kolunuzu hareket ettirerek tamamını gördüğünüzde durdurun. Artık her iki gözünüzü açabilirsiniz. İki kolunuzun arasında kalan açı sizin etkin görüş açınızdır ve bu açı normal lenslerin görüş açısına yakındır. Peki bu ne ifade eder? Fotoğrafa fazla yaratıcılık yükleyen ya da aslında yaratıcı olmayan insanlar, zaten her insanın dünyayı gördüğü şekliyle yaratılan fotoğrafların onları fazla etkileyemeyeceğini düşünür. Bu yüzden, aslında ilginç olmayan bir konuyu sadece dünyayı gördüğümüz görüş açısı dışında önümüze sunmayı tercih ederler.

[nrelate-related]

2. Bu lensler gerçekten çok ucuzdur. Bu yüzden, donanım meraklılarının gözünden kaçar. Gözden kaçma iki şekilde gerçekleşebilir: Birincisi, fiyatları yukarıdan aşağıya doğru dizip bütçesinin yettiği en pahalı lensi almaya gayret eden grup olabilecek en kötü seçenektir. İkinci seçenek ise, bu lenslerin fiyatının düşük olmasından dolayı kalitesinin de düşük olabileceği sonucuna varan zararsız (ama yanlış) düşünce şeklidir.

Eğer, optik kalitesi yüksek bir lens arıyorsanız standart 50 mm lensler sizi mutlu edecektir. Bu lenslerin diğer bir avantajı da çok küçük ve hafif olmalarıdır. Gömlek cebinizde değilse bile, fotoğraf çantasının ya da sırt çantasının içinde rahatlıkla kaybedebileceğiniz bir lenstir. Yıllarca, satılan gövdelerin üzerinde gelen standart lens olduğu halde, 1990’lı yıllardan sonra standart lens olarak yerini 28/35 – 80/100mm f/4.5-5.6 gibi lenslere bırakmış olsalar bile yıllardır üretilen bir lens olarak optik kalitesi zirveye ulaşmış durumdadır.

Normal lensler arasında gözden kaçırılan değişken odaklı lenslerin başında 35-70mm f/2.8 gelir. Sonradan yerine aday olarak çıkarılan 28-70mm f/2.8 lense göre oldukça ufak ve hafiftir ama daha önemlisi 2 stop daha ucuzdur. Optik kaliteleri arasında bir fark olmadığını belirtecek olursam bu lensin değeri ortaya çıkar.

Bu kategoride yer alan lensler arasında makro lensler de vardır. Eğer yakından netleme yapmak sizin için gerçekten önemliyse veya tek lensle daha fazla iş yapmak isterseniz, 55mm ya da 60mm makro lens alarak çözüme gidebilirsiniz. Bu lensler en keskin lensler arasında yer alır ve bu yüzden dia çoğaltma işinde kullanılır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir