Yaşamım ve hobilerim

SLR Makineler

Bu yazı tarafından 31 Oca 2012 tarihinde Fotoğraf, Teknik bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.132 defa okundu.

SLR makinelerin nasıl çalıştığını incelemeye başlamadan önce akla gelen ilk sorunun cevabını arayalım.

“SLR makine ile diğer makineler arasındaki fark nedir?”

SLR makinelerde bakaçta gördüğünüz, konunun tam olarak kendisidir. Kompakt (Point and shoot) makinelerde ise fotoğrafçının bakaçtan gördüğü kare ile film veya sayısal algılayıcı üzerine düşen kare aynı değildir. Bunun yerine, bakaca gelen görüntü ayrı bir lens içinden geçerek gelir. Bu durum özellikle çok yakın çekimlerde kendini çok belli eder.

[nrelate-related]

Kompakt makinelerle SLR makineler arasındaki fark özellikle film kullanan makinelerde daha barizdir. Günümüzdeki çoğu sayısal kompakt makine bakaç olarak kullanılan lensi tamamen kaldırıp, LCD ekranı bakaç olarak kullanmaya başlamıştır. Bu durumda fotoğrafı dijital algılayıcıya aktaran lensle bakaca aktaran lens aynıdır.

Bir SLR sisteminin Kesiti:

  1. Lens
  2. Ayna
  3. Örtücü
  4. Film veya Sensör
  5. Netleme Ekranı
  6. Toplayıcı mercek
  7. Pentaprizma
  8. Bakaç

Şimdi önemli olan bu parçaların ne işe yaradıklarını ve önemlerini anlayalım:

Lens: Lens’le ilgili detaylı bilgi verilmişti. Burada bahsetmek istediğim daha basit ve daha önemsiz bir konu var. Lenslerin özelliğine bakarsanız “bu kadar grupta şu kadar eleman” gibi ifadeler görürsünüz. Grup, birbirinden belirli bir mesafe de duran lens elemanlarının sayısıdır; eleman ise her bir mercek sayısıdır. Örneğin yukarıdaki lens, 3 gruplu, 4 elemanlı bir tasarımdır. Bunun pratikte fotoğrafçı için hiçbir faydası yoktur, sadece genel kültür anlamında bilinebilir.

Ayna: SLR adındaki “R” harfi bu aynayı ifade eder. Daha doğrusu bu aynanın çalışma şeklini ifade eder. SLR tasarımlarında son derece hayati bir parçadır. Normal pozisyondayken lensten gelen görüntüyü yukarısında bulunan pentaprizmaya yansıtır. Bu görüntü doğrudan bakaca iletilmiş olur. Deklanşöre basıldıktan sonra ise, ayna ok yönünde hareket ederek görüntünün film (ya da sayısal algılayıcının) üzerine düşmesini sağlar. Küçük bir not: Sakın ama sakın aynayı parmağınızla ya da şiddetli üfleyerek temizlemeye çalışmayın. Aslında ayna çok kirli olsa bile bunun fotoğraf kalitesine bir etkisi yoktur.

Örtücü: Aynadan daha hassas bir parça varsa o da örtücüdür. Normal pozisyondayken kapalı durarak filmin ışık almamasını sağlar. Deklanşöre basıldıktan sonra örtücü perde açılarak görüntünün film üzerine düşmesi sağlanır. Nikon’ un normal kullanıcıya hitap eden gövdelerinin perde ömrü 100.000 açılma iken, F100, F ve D serisi makinelerinde 200.000 açılmadır. Nikon bu konuda diğerlerinden daha iyi rakamlar verir ama bu rakamlar diğer markaların muadil makineleri için de temel alınabilir.

Film: Deklanşöre basıldıktan sonra önce ayna kalkar, akabinde perde açılır ve lensten geçen ışık, film (ya da sayısal algılayıcı) üzerine düşer. Sihir gerçekleşir ve görüntü donar.

Netleme Ekranı: Netleme ekranının amacı elle yapılan netlemeyi kolaylaştırmaktır. Netleme ekranı giriş sınıf makineler haricinde kullanım amacına göre değiştirilebilir. Özellikle Nikon F serisi makineler bu konuda sundukları seçeneklerle kullanıcıya çok farklı şekilde hitap eder.

Nikon’ un F ve F2 makinelerine sunduğu netleme ekranı seçenekleri bunlar. Sonraki F serilerinde bildiğim kadarıyla sadece F3 daha fazla seçeneğe sahip, F4, F5 ve F6 da seçeneklerden birkaç tanesi sunulmadı. Kullandığım F100’de E tipi ekranı; FM3A’da ve FA’ da B tipi ekranı kullanıyorum. E tipi ekran sayesinde kompozisyon çok daha rahat kuruluyor. B tipi ekran ise özellikle elle netleme için tasarlanmış. Örneğin astro-fotoğrafçılıkta C tipi ve D tipi; sürekli düşük ışık durumlarında G ve H tipi; mikro-fotoğrafçılıkta M tipi ekranlar tercih ediliyor. Pek çok kişi için önemsiz gibi görülebilir ama netleme ekranını kullanım amacınıza uygun olarak seçmek işleri çok kolaylaştırıyor.

Toplayıcı mercek: Bu mercek her modelde olmayabiliyor. Aynadan gelen ışığı pentaprizmaya yolluyor.

Pentaprizma: Pentaprizma, aşağı yönden gelen ışığı kırarak bakaca yollar. Basit bir ayna yerine pentaprizma kullanılmasının sebebi, cismin yönünün değişmeden doğru açıyla bakaca yollamaktır.

 Bakaç: Fotoğrafçının görüntüyü gördüğü mercektir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir