Yaşamım ve hobilerim

O Bebe Büyüyecek

Bu yazı tarafından 17 May 2012 tarihinde Defne bölümünde yayınlandı. 6 yorum aldı ve 991 defa okundu.

–Abi, bebek bekliyoruz..

–Ama, ama nasıl olur.. Ben daha amca olmaya hazır değilim. Yapmak istediklerim var daha, neden bana da sormadınııız??

 

Tamam, belki ben biraz abartmış olabilirim. Ama karşı kapıda oturan kardeşimden bu mutlu haberi aldığımda verdiğim tepki buydu. Yemekleri beraber yediğimiz (yani anlayın ki sürekli onlara gidiyorum) sosyal etkinlikleri paylaştığımız (biletimi alırlarsa sinema davetlerini geri çevirmiyordum) ve tekrarlıyorum ama karşı kapıda oturdukları düşünülürse hafifletici sebeplerim olduğunu görürsünüz. Zaten bana hazır mıyım diye hiç sormayı düşünmediklerinden yapacak bir şey de yoktu…

İlk başlarda insan biraz garipsiyor. O zamana kadar “sinemada şu film varmış”, “Cuma akşamı şuraya gidelim”, “haftasonu toplanıp bilgisayar oynasak ya” replikleri bir anda rafa kalkıyor. İnsanlar sanki boş vakitlerini bu ve benzeri şekilde değerlendirmezmiş gibi bir dana konuşulmaz oluyor. Artık varsa yoksa bebek odası, evde hangi tadilat yapılsın, bir yaşına gelene kadar kullanacağı kıyafetler ve ve tabiki oyuncaklar… Sanki bebiş doğdu da oyuncağı eksikmiş gibi o 6 ayda bilumum oyuncakcılar dolaşılır.

 

Bir amcanın atlatması gereken en zor dönem işte budur. Anneniz sizinle ilgilenmez, tek derdi torundur. Eskiden muhallebi yapan hırka ören o kadın artık gitmiştir; yerine durup dururken “Oyyy…”, “canııım” çeken biri gelmiştir. Belli ki torununu kucağına alıyor hayalinde.

 

Kardeşiniz bir anda büyümüştür. Artık bilgisayar oyunuymuş, gece geç saate kadar dışarda olmalarmış… Haşaa! O artık herkesin babası olmuştur ve çocuklar bilgibayar başında fazla vakit geçirmemelidir.

 

En büyük değişiklik ise kız kardeşinizde görüllür. Eskiden “Naber la bebe” girizgahıyla her türlü muhabbeti yaptığınız kızı çok özleyeceksiniz. Artık karşınızdaki bir “hisli mandadır” ve hisli mandalar her an her şeye ağlayabilirler. Bu böyle biline ve tikkatli oluna!

[nrelate-related]

Haberi aldığınız 3. Ay’dan doğumun olduğu 9.Ay’a kadar hayatınız allak bullak olur. Öyle ki insan bir habere hem nasıl bu kadar sevinir hem de nasıl böyle allak bullak olur inanamıyor. Duyacağınız “Darısı başına” ların sayısı kısa sürede nasıl binlerle ifade edilebileceğine de inanamıyor. Ama her amca bunları tadacak, başka çaresi yok.

Bu dönem bittikten sonra doğum gelecek. Doğum çok enteresan bir olay. O zamana kadar hep gıyabında bahsedilen ama bir yandan da annesinin karnında olmak suretiyle bir anlamda yanınızda da olan bebeciği hoop diye kucağınıza veriyorlar. Hayatımı karıştıran kerata sen miydin düşünceleri yeni sorumlulklar arasında yok oluyor. Öyle ya, anne mimar, baba mimar; yeğen kız çocuğu. İpleri bir bıraksam o Mango senin bu Zara benim; topuz gibi kolyeler, anlamsız yüzükler… İşte bu sorumluluklar insanı bir anda toparlıyor ve “Amca oldun sen olum!” ile hayata dönüyorsunuz. “O bebe büyüyecek ve su dönemde size ihtiyacı var.”

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Murat ÖZDİL

    Amca değil ama dayı oldum. Dün 22 yıl oldu dayı olalı.
    Ama amca veya dayı fark etmiyor. İnan bana babadan, anneden daha çok bir yükümlülük getiriyor insanın omuzlarına.
    Diğer tarafta hep aynı düşünce;
    Nasıl olsa amcası/dayısı var…
    Anne / baba ile paylaşılmayan herşey seninle paylaşılıyor.
    Kolla, koru ama hissettirme görevi hep senin.
    Kendi çocuğundan ayıramıyorsun. Hele yaşlar yakın ise; bir çocuğuna bir yeğenine diye gidiyor.
    Allah eksikliklerini/eksikliğimizi hiç göstermesin.

    • firo

      Murat Abi, Aslında 19 Mayıs’ ta benim de Amcalığımın 1. yılı doluyor. Bu zamana kadar bir türlü başlayamadım ama daha da gecikmeyeyim dedim.

      Dediğin gibi çok farklı bir duygu ve deneyim. Gün geçtikçe ve yeğen büyüdükçe de duygular da büyüyor.

  2. nurce

    aynı sen..inanmıyorum yeğeninide kendine benzetmişsin..:) çok şeker maşallah

  3. ayten yavuz

    üzgünüm,sen çoluk-çocuğa karışınca defne’nin pabucu farketmeden dama atılacak…acı ama gerçek.biri bunu defne ye söylesin.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir