Yaşamım ve hobilerim

Henry Sotherans’

Bu yazı tarafından 15 Haz 2012 tarihinde Mekanlar, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 908 defa okundu.

Sackville Street, Piccadily’ nin karmaşası arasında adeta bir hazine saklıyor. No: 2’ de bulunan Henry Sotheran’s kitapevi benim gibi kitapseverler için eşine rastlanmaz bir yer. Burayı tamamen tesadüfen görmüş olmam benim için tam bir sürpriz oldu. Birilerinden hayır duası almış olmalıyım…

 

İlk olarak York’ da 1761’ de kurulan Henry Sotheran Limited, dünyanın en eski antika kitap satıcısı olma ünvanına sahip. 1815’ e kadar York’ da çalışan firma, bu tarihten sonra Londra’ ya taşınmış. 1936 yılında da bugün bulunduğu Sackville Sokağı’ na taşınmış. 250 yıldır da koleksiyonerler ve kitapseverler için hizmet vermeye devam ediyor.

Özellikle sormadım ama kitapevi muhtemelen 1936’ da bu mekana taşındıktan sonra iç tasarımında fazla da bir değişiklik olmamıştır. Ortalarda duran çalışma masaları dışında her yer kitap rafı ve raflar da tepeleme kitap dolu. Gerçi çalışma masalarının üstü de kitap dolu olduğu için kitap raflarından bir farkı olduğu söylenemez.

[nrelate-related]

Personel son derece sıcak ve cesaretlendirici. Bu kadar tarihi bir mekana girip kitap sormaya başladığınız da o cesarete ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Daha önce eski ve geleneksel olmayla “züppe” olmayı karıştıran mekanlarda bulunduğumdan ikisi arasındaki farkı ayırtedebiliyorum.

 

Ben içeri girdikten sonra bir süre etrafta dolaşarak şaşkınlığımı atmaya çalıştım. O kadar çok çeşitte ve ilgi çekici başlık var ki, almaya başlarsam sonunun gelmeyeceğini hissettim. Oradan boş da çıkamayacağımı bildiğimden zaten aramakta olduğum kitaplardan bir kaçını sordum. Darwin ve Alfred Russell Wallace’ ın bir kaç kitabı varmış ama buranın normal bir kitapevi olmadığını unutmuşum. Çıkardıkları kitaplar £1000 – £1500 arası değişen ilk baskılarmış. Bunun üzerine biraz utanarak bu kitapları okumak üzere aradığımı söyledim ve “reading-copy” olarak adlandırdıkları kitaplardan çıkardılar. Sonuçta £60’ a Darwin’ in Descent of Man adlı kitabının güzel bir baskısına sahip oldum.

Sizin kitaplarla ilişkinizin nasıl olduğunu ve bu ilişkinin kitapevlerine bakışınızı nasıl etkilediğini bilmiyorum ama beni en çok rahatlatan şeylerden belki de birincisi bir kitapevi dolaşmak. Kitap satın almak gerekli değil ama kitaplar arasında dolaşmak, onlara dokunmak, rafında ters duran bir kitabı düzeltmek bana keyif veriyor ve günlük hayatın stresinden uzaklaştırıyor. Bu anlamda Sotherans’ da dolaşmak benim için tam bir huzur patlaması oldu. Sonrasında hatırladığımda bile yüzümü gülümseten ve özlemle andığım bir anı oldu.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir