Yaşamım ve hobilerim

Akordu ve Zamanı Ayarlamak

Bu yazı tarafından 14 Tem 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.738 defa okundu.

Pekala, öğretmen buldunuz, çello aldınız, arşe aldınız. Daha başka nelere ihtiyacınız var? Kitaplar? Evet, kesinlikle kitaba ihtiyacınız olacak ama bu konuyu ileriki bir yazıda konuşmak istiyorum. Bu yazıda ise çello öğreniminiz boyunca ihtiyaç duyacağınız diğer malzemelerden bahsetmek istiyorum. Bir şeye para harcamadan önce öğretmeninize danışın. Size tavsiye verebilir ve hatta şanslıysanız listede bulunan kullanmadığı parçaları verebilir.

[nrelate-related]

Akort Cihazı: Eğer muziğe ileri yaşta başladıysanız ve daha önce hiç muzikle ilgilenmediyseniz, ihtiyacınız olan ilk şey bir akort cihazıdır. Çelloda boş teller La – Re – Sol – Do olarak akord edilmelidir. Başlangıç seviyesinde ve sadece arşe çalışan bir öğrenciye bu gereksiz gelebilir ama kulağı eğitmek ve notalara alışmak için, her çalışma öncesinde çellonuzu akort etmelisiniz. Ben, aynı zamanda elektronik bir metronom da içeren bir Korg TM-40 tercih ettim. Kullanması çok pratik.

Metronome: Metronom ile çalışmak, arşe kontrolünü ve kulağı eğitir. Bu yüzden bir metronom almalısınız. Mekanik üniteler muhteşem görünür ama pek pratik değildir. Elektronik uniteler ise kullanışlıdır ve küçük olduğundan yakınınızda bir yere yerleştirmesi kolaydır. İçinde dahili metronomu olan bir akort cihazı almak daha da iyi olabilir.

 

Surdin: Apartmanda yaşıyorum ve ve böyle bir ortamda çello çalışmak komşuyar ile ilişkinizi zedeleyebilir. Özellikle de, arka arkaya doğru bir kaç nota çıkmayan ilk dönemlerde. Bu yüzden apartman dairesindeyken bir surdin kullanmalısınız. Surdinler aşığa takılır ve titreşimleri azaltır; bu şekilde de ses küçülür. Komşularınızla probleminiz yoksea bile eğer çello çalışmalarınızı küçük bir odada yapıyorsanız surdin kullanmayı düşünmelisiniz. Bir kaç çeşit surdin var: Plastik, ahşap ve metal. Bir kaç denemeden sonra metal surdinlerin daha kuvvetli etkile sahip olduğunu gördüm.

Saat: Eainstein’ ın Rölativite Teorisi’ ni duydunuz mu? Der ki, zaman rölatif bir kavramdır ve yavaşlayabilir. Evet biliyorum, çello çalışırken zaman yavaşlıyor. Utanç verici bir şey ama, eğer görüş alanımda bir saat yoksa genellikle çalışmayı erken bırakıyorum. Çünkü bir saat kadar olmuştur diye düşünüyorum. Oysa sadece 20 dakika geçmiş oluyor. Bu yüzden size tavsiyem, yakınlarınızda bir saat bulundurun ve çalışma süreleri konusunda kendinizi eğitmeye çalışın.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir