Yaşamım ve hobilerim

Arşe Satın Almak

Bu yazı tarafından 14 Tem 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.485 defa okundu.

Çello ya da keman gibi diğer yaylı sazların ne kadar iyi ses sahip olduğu anlatılırken bir gerçek hep atlanır: Arşe. Kullandığınız arşe, çellonun sesini önemli ölçüde etkiler. Her zaman pahalı arşe daha iyi demek değildir çünkü denkleme kullandığınız çelloyu da dahil etmeniz gerekir. O yüzden, arşe seçerken yapmanız gereken kullanacağınız çello ile deneme yapmaktır.

[nrelate-related]

Deneme yapmak derken, yapabildiğiniz kadar çok deneme yapmalısınız. Arşenin dengeli olması ve elinizde rahat durması gerekir. Fazla ağır bir arşe sesi boğarken sizin de tepkilerinizi yavaşlatabilir. Hafif bir arşe de yeterince güçlü olmayabilir ve sesi inceltebilir. Amacınız sesi güzel ve elinizde rahat ettiğiniz bir arşe bulmak olmalı.

Ben henüz arşe seçecek kadar tecrübeli değilim. Ama gereğinden daha erken bir dönemde arşe bakmaya başladım. Aslında asıl sorunum BURADA anlattığım el ağrılarım idi. Öğretmenimin arşesi ile deneme yaptığımda daha rahat ettiğimden bende günah keçisi olarak da arşeyi belirlemiştim. Çin malı arşemle rahat edemediğim bu dönemde Londra’ya yolculuk yapmıştım.Londra, güzel yaylı sazlara özel dükkanların bulunduğu güzel bir şehir. Bir kaç dükkan dolaştıktan sonra J. P. Guivier’ de karar kıldım ve olabildiğince çok arşe denedim. Mümkün olduğunca çok arşe denemenin faydasını gördüm çünkü diğerleri dışında denediğim 10 civarında Raposo arşenin her biri diğerinden farklıydı. Ağırlıklarını bilmeden yaptığım denemelerde 80g – 82g civarındaki ağırlıklarda daha rahat ettiğimi gördüm. Dükkana yaptığım 3 ziyaret ve 5 – 6 saatten sonra güzel bir Marco Raposo arşe satın aldım. Daha pahalı arşeler kadar sert değil ama bana uzun yıllar yetecek bir arşe.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir