Yaşamım ve hobilerim

AF Nikkor 85 mm f/1.4

Bu yazı tarafından 2 Ağu 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 854 defa okundu.

85 mm – 105 mm arası genellikle portre fotoğrafçılığı için en kabul gören odak uzunluğu olarak kabul edilir. Nikon, manuel lens döneminde de otomatik netleme döneminde de 85 mm ve 105 mm odak uzunluğunda önemli lensler üretmiştir. AI-S 85 mm f/1.4 ve AI-S 105 mm f/2.5 eskinin önemli iki lensidir. Şimdi, odak uzunluğundan bağımsız düşünürsek hangisi tercih edilmelidir? Sanırım pek çok Nikonian’ ın cevabı 105 mm f/2.5 olur. Diyafram tam açıkken 105 mm f/2.5 daha keskin ve daha hoş bir arkaplan oluşturur. AI-S 85 mm f/1.4’ ün sorunu şuydu, asıl iyi olması gereken f/1.4 – f/4 aralığında yeterince iyi değildi, performansı ancak f/5.6’ da iyileşiyordu ama bu diyafram ise portre fotoğrafçılığında tercih edilmez. Dolayısıyla eski güzel günlerde Nikonian’lar portre icin AI-S 105 mm f/2.5 tercih ettiler.

 

[nrelate-related]

 

Otomatik netleme döneminde ise işler tersine döndü. Nikon hatasından ders aldı ve AF 85 mm f/1.4’ ü iyi olması gereken f/1.4 – f/4 aralığındaki performansını en üst seviyeye çıkardılar. 105 mm odak uzunluğunda ise başka hiç bir firmada olmayan “Defocus Control” yani, netlik dışındaki alanların nasıl göründüğünü kontrol edebilme yeteneği olan AF DC 105 mm f/2 lensini çıkardılar. Benim gördüğüm kadarıyla bu özel lens AF 85 mm f/1.4 kadar popüler olamadı.

 

Mutlaka farketmişsinizdir, Nikon’ un bu odak uzunluğunda bir de f/1.8 versiyonu var. Arada sadece bir duraklık bir fark ama inanaın bu ikisi tamamen iki farklı lens. f/1.8’ de halen çok iyi ve tercih edilebilecek bir lens ama iş portreye gelince o bir durak çok önemli hale gelir. Literatürde “bokeh” olarak geçen ve Türkçe’ de,  netleme alanı dışındaki alanların bulanıklığını ifade eden bir kavram vardır. İyi portre lensleri güzel bir “bokeh” özelliği gösterir ve f/1.8 ile f/1.4 arasındaki fark işte budur. AF 85 mm f/1.4’ ün 9 parçalı diyafram perdesi sayesinde arkaplandaki ışık parlamaları köşeli değil yuvarlak olarak kalır.

1995’ de piyasaya sürülen lensin hemen hemen bütün parçaları metalden üretilmiş. İçeriden netlemeli (literatürde IF yani internal focusing diye geçiyor) yapı sayesinde boyu ve filtre dairesi sabit kalıyor. Polarize filtre gibi filtreleri kullanmak kolaylaşıyor. Bir başka artısı da, profesyonel seri lenslerde popüler olan 77 mm filtre kullanıyor.

 

Nikon yakınlarda bu popüler lensin güncelledi ve diyafram perdesini çıkararak netleme motoru ekledi. Optik olarak kalitesi mutlaka iyidir ama bu netleme motoru yok diye bu lensin eskidiğini sakın düşünmeyin.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir