Yaşamım ve hobilerim

AF Nikkor 180 mm f/2.8 ED

Bu yazı tarafından 8 Ağu 2012 tarihinde Ekipman, Fotoğraf bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 683 defa okundu.

Fotoğrafçılık biraz da ekipman fetişliğidir ve tele lesler söz konusu olduğunda bu fetişizm fotoğrafçıları kör edebilir. Bu körlük sonucunda tek alternatiflerinin 70 – 200 mm f/2.8 veya 80 – 200 mm f/2.8 olduğunu sanan fotoğrafçılar, fiyat etiketlerinden dolayı o hedefleri yakalayamazlarsa 70 – 300 f/4.5-5.6 gibi plastik lensleri kullanmaya başlarlar. “Zoom” halkasını çevirip uzakları yakında görünce de ne kadar iyi bir alışveriş (!) yaptıklarını anlatır dururlar. Bu yazdıklarım size tanıdık geldiyse, lütfen yazıyı okumaya devam edin.

 

[nrelate-related]

 

Hikaye daha bitmedi, hani bütçesi pahalı “zoom” lenslere yetenler vardı… Bu lensleri alanların oldukça ciddi bir oranının, lenslerini çeştili korkular yüzünden yeterince kullanamadıklarını okumuştum. Örneğin, ıslanmasın diye evde bırakmak popüler bir nedendi. Bunun dışında en popüleri tabi ki ağır olduğu için taşıyamamak bahanesiydi. Bir diğer bahane de fazla dikkat çektiği için her ortama sokamamak idi. Bunlar size de tanıdık geldiyse, yazının faydası olabilir.

Nikon’un AF 180 mm f/2.8 ED diye bir lensin varlığından haberdar mıydınız? Çünkü fotoğrafa yeni başlayanlar lens denen ekipmanın doğal olarak “zoom” yapabildiğini düşünebiliyor. Evet, böyle bir lens var, ve hayır, “görüntüyü” daha fazla yakınlaştıramıyor. Ne görüyorsanız o. Ama 70 – 200 mm f/2.8 lerin hem ağırlıkta hem de pahada üçte biriyken performansta ise en azından aynı seviyede. Bu durumda alıpta çeşitli bahanelerle kullanmadığınız lens yerine bu lensi alsaydınız, “zoom” yapamamaktan dolayı kaçıracağınız fotoğraflar olsa bile, belki daha fazla fotoğraf çıkarabilirdiniz. Ya da benzer şekilde amatör 70 – 300 mm lensler yerine sabit odak uzunluklu ama kaliteli bir lens tercih etseydiniz görüntü kalitesi artardı.

 

AF 180 mm f/2.8 ED çok sağlam üretilmiş. Bütün dış gövdesi metalden yapılmış yine de kullanımda bir kaç güçlük yok değil. AF – MF değişikliğini yapan düğmeyi bakmadan bulmak zor. Dolayısıyla gözünüz bataçtayken yapamıyorsunuz. Bunun yanında netleme halkası bence biraz dar yapılmış. Kışın eldiven kullanırken kavramak zorlaşabiliyor. Bir de parsoleyi, odak uzunluğuna göre biraz kısa.

 

İçten netlemeli (IF) bir model olduğu için lensin boyu hep sabit kalıyor ve filtre khalkası dönmüyor. Polarize filtre kullanımı bu sayede sorunsuz. Otomatik netleme için dahili motoru bulunmadığından netleme AF-S lensler kadar hızlı olmasa da yeterince hızlı. Sanırım bu hız, içerideki küçük lenslerle netleme yapılmasından kaynaklanıyor.

 

Bu lensin asıl gücü ise f/2.8’ den başlayarak yüksek keskinlikte fotoğraf üretebilmesidir. Kullanılan ED elemanı sayesinde aberasyonlar iyi kontrol edilmiş ve tele lenslerin bu ciddi sıkıntısı aşılmış.

 

Sonuç olarak, hafif ve fiyatı görece makul olan bir tele lens arıyor ve “zoom” yapma özelliğini fazla aramıyorsanız AF 180 mm f/2.8 ED sizin için biçilmiş kaftandır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir