Yaşamım ve hobilerim

Çello için Sandalye

Bu yazı tarafından 8 Ağu 2012 tarihinde Cello bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.863 defa okundu.

Umarım şimdiye kadar farketmişsinizdir, çello oturularak çalınır. Bu durumda sandalyeye oturma şeklinin de çello çalmanın bir parçası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu anlamda, daha iyi bir çellist olmanın en kolay yollarından biri doğru oturmaya çalışmaktır.

 

[nrelate-related]

 

Oturma şekliniz önemli olduğuna göre sandalye de önemlidir. Çelloya başlarken ilk dersimi ber konservatuar öğrencisinden almıştım ve ilk gösterdiği şey sandalyeye oturma şekliydi. Bana dediği, sandalyenin en ucuna oturup sırtımı dik tutmam gerektiğiydi. Fakat sandalye buna uygun değilse bu şekilde oturmak gerçekten acı vericidir. Bunu keşfetmem uzun sürmedi. Tecrübeme göre, oturma yüzeyinin tümü bir plaka olmayan, yani ahşap bir çerçeve içinde yumuşak sünger içeren sandalyelerin bu şekilde oturmaya hiç de elverişli olmadığını kgördüm. Bu sandalyeler, orta kısmındaki yumuşak bölüme oturulması için tasarlanmıştır ve oturma yüzeyini çevreleyen çerçeve hiçte yumuşatılmamıştır. En uca oturursanız, değerli poponuz kısa sürede ağrımaya başlar. Bence alt kısmı bir plaka ile kaplı olan ve üstü sünger olan sandalyeler en uygun olanlarıdır. Belki aşağıdaki basit çizim demek istediğimi anlatabilir.

 

 

Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir şeyde sandalyenin sırtıdır. Dik oturmanız gerektiğine göre sandalyenin sırtı da dik olmalıdır. Böylece sırtınızı destekler ve oturma pozisyonunuzu korumanızı sağlar. Bu arada farkındaysanız, sandalyenin ucuna oturma alışkanlığımı sürdüremedim. Bazen sırtıma dayanılmaz ağrılar giriyor bu yüzden sandalyenin sırtına yaslanarak çalmak sırtımı rahatlatıyor.

 

 

Benim kullandığım sandalye bu. İsteklerime göre özel yaptırdım ve çello çalışmamı kolaylaştırıyor.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir