Yaşamım ve hobilerim

Zerostat Anti-statik Tabanca

Bu yazı tarafından 14 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.414 defa okundu.

Hi-Fi sistemlerinde plak çalan herkes bilir: Tozlar büyük bir sorundur, özellikle de çalmış olduğunuz bir plakta. Bunun sebebi, iğnenin sürtünmesi sonucu plakta oluşan negatif çekim kuvvetidir. Hani bir balonu halıya sürtüp sonra küçük kağıt parçalarına yaklaştırıldığında bu kağıtları çektiğini görmüşsünüzdür. Burada odyofilin yaşadığı durum tam olarak aynıdır. Bir kere şarjlanmış bir plağı fırçayla temizlemeye çalışmanın da bir anlamı olmaz. Tozları bir yerde toplayabilirsiniz ama dışarıya sürmeye çalıştığınızda plağın diğer yüzüne yapışacaklardır.

 

[nrelate-related]

 

Bu durumda önce plağın negatif şarjını yoketmek gerekmektedir. Plaklarda oluşan statik şarj özellikle Ankara gibi kuru iklimlerde daha büyük sorun teşkil etmektedir. Neyseki statik şarjı yoketmek için çok güzel bir ürün var: Zerostat Antistatik Tabanca. Ne yazık ki Türkiye’ de satan bir yer olmadığı için yurt dışından almam gerekti. Umarım bir hi-fi firmasının dikkatini çeker de, piyasamıza girer.

 

Bu küçük cihaz tek bir tetikle yönetilen iki işlem yapıyor. Tetiği çektiğinizde positif iyonlar salıyor. Burada önemli olan nokta, tetiği gerçekten yavaşça çekmeniz gerektiği. Yine yavaşça bıraktığınızda ise negatif iyonlar salınıyor. Bu durumda plaklarımız için kullanırken, tabancayı plağa 20 cm civarında yaklaştırıp, tetiği yavaşça çekmemiz ve tetiği bırakmadan önce tabancayı başka bir yöne çevirip öyle bırakmamız gerekir. Böylece plak yüzeyine sadece pozitif iyonlar yollamış oluruz.

 

Eğer statik şarj sorununuz varsa bu küçük tabancaya bir şans verin, memnun kalacaksınız.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir