Yaşamım ve hobilerim

SME V Pikap Kolu

Bu yazı tarafından 22 Ağu 2012 tarihinde Hi-Fi bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 1.591 defa okundu.

Bu kol benim için bir rüyanın gerçekleşmesiydi. 2005 yılında ilk hi-fi sistemim için araştırma yaptığımda bu kola hayran kalmıştım. O yıllarda bir tanesine sahip olabilmeyi düşünemiyordum bile ama yıllar içinde hobide daha derinlere indikçe bir tanesine sahip olabildim.

 

Bu kol mühendisliğin üst noktaya ulaştığı bir tasarıma sahiptir. Kimileri daha iyi kollar olduğunu savunabilr ama bu kol bir klasi olarak hi-fi tarihinde yerini çoktan aldı.

 

[nrelate-related]

 

Bir pikap kolunun görevi kolay gibi gözükebilir ama aslında karmaşıktır. Bütün pikap iğneleri, sistemin sabit parçaları ile kol arasında göreceli bir hareketin oluşmasına sebep olur. Ses sinyalinin tamamen doğru olabilmesi için bu hareketin sadece ve sadece pikap iğnesinde olması gerekir. Eğer pikap kolunun tuttuğu iğne gövdesinde de hareket olursa, ön yükseltece iletilen ses frekansında bozulma olur.

Diğer mekanik cisimlerde olduğu gibi pikap kollarının davranışını da, hareket kanunları denen fiziksel kurallar yönetir. İlk özellik, harekette değişikliğe karşı koyan, kütledir.  Pikap kolunun ve iğnenin etkili ağırlığı frekans arttıkça harekete daha fazla karşı koyar. Aslında iğnenin kullanılmasını mümkün kılan da bu karşı koyma kuvvetidir. İkinci özellik ise eğilme veya esnemeye karşı koyan sertliktir.

 

Üçüncü özellik ise hareketi sönümlemedir. Kütle ve sertlik bir pikap kolunun ne kadar esneyip titreşeceğini belirler; sönümleme ise ne kadar süreyle titreşeceğini belirler. Sönümleme tek başına eğilme ya da titreşime engel olamaz; sadece etkilerini azaltabilir. Kol ne kadar sert ise o kadar az eğilir ve titrer; kütlesi ne kadar fazla ise o kadar az titrer. Bu durum çözmesi zor bir denklem gibi görünse de, onlarca yıl boyunca binlerce kullanıcının kanıtladığı üzere, SME doğru çözümü bulmuş gibi gözüküyor. Gerekli kütle kullanarak, gerekli sertlik ve titreşim bulunmuş.

Series V’ in başka bir kuvvetli yönü ise kullanımdaki kolaylığıdır. Değişik yapmak isteyebileceğiniz her ayarı basitçe yapmak mümkün. Değişik iğneler kullanacaksanız bu özellikleri hayatınızı çok kolaylaştıracaktır. Bana göre kolun en zayıf yanı, üzerinde gelen Van den Hul kablodur. Bence bu kol daha iyi bir kabloyu haketmektedir. O yüzden geçen sene bu kabloyu Cardas Golden Regerence kablo ile değiştirdim. Şu aralar Grado Reference Master1 iğne ile kullanıyorum.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir