Yaşamım ve hobilerim

Nürnberg

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Geziler, Yaşam bölümünde yayınlandı. 1 yorum aldı ve 2.393 defa okundu.

Nürnberg’ e bir fuar için geldim ve birkaç gün geçirme fırsatı buldum. Günün çoğu fuar alanında geçse de yine de şehri dolaşmaya vakit ayırabildim. Alman tarihinin çıkışlarını ve inişlerini çok yakından yaşayan bir şehir olarak hem tarihsel hem de görsel değeri olan bir şehir olduğunu anlamak zor değil.Ortaçağ boyunca Nürnberg, metal işlerindeki ustalıkları sayesinde Avrupa’ nın en zengin şehirlerinden biri oldu. 1050’ den 1571’ e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu’ nun başkenti oldu. Ortaçağ’ da özellikle Alplerin kuzeyinde büyük ticaret şehirleri hep büyük nehirlere komşulukları sayesinde oluşmuştu. Böylece gemiler şehre mal giriş çıkışını sağlarlardı. Nürnberg, büyük bir nehre komşu olmadan önemli bir ticaret merkezi olabilmiş ender şehirlerdendir.

[nrelate-related]

Nürnberg, Nazi Almanya’ sı döneminde önemli şehirlerden biriydi. Şehrin tarihinin Kutsal Roma İmparatorluğu’ na dayanması ve fiziksel olarak Almanya’ nın ortasında bulunmasından dolayı, Hitler bu şehirde büyük propaganda toplantıları düzenledi. Bu toplantılara ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen katılımcıların sayısı yarım milyona ulaşırdı. Dolayısıyla Nürnberg, Nazilerin simge şehirlerinden biriydi. Savaş sonrasında ise geçmişle hesaplaşmak isteyen Alman Hükümeti’ nin simge şehirlerinden biri oldu. Savaş suçlularını yargılayan mahkeme Nürnberg’ de kuruldu.

Şehrin bu yakın tarihle ilgili önemine rağmen, kent merkezi yüzyıllardır değişmeden kalabilmiş. Ortaçağ surlarının büyük kısmı hala ayakta ve şehrin o zamanki sınırlarını işaretliyor. Surların tam orta yerinde Hauptmarkt yer alıyor. Bu geniş alanı açabilmek için 1349’ da bölgede oturan Yahudiler yerlerinden edilmiş ve bir kısmı da öldürülmüş. Bu kötü geçmişine rağmen bu meydan günümüzde sevimli dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Alanın bir kenarında Frauenkirche yer alıyor. Burada, yerlerinden edilen Yahudilere ait bir sinagog bulunurmuş ve alan açıldıktan sonra oraya bir kilise yapılmasına karar verilmiş.

Hauptmarkt’ tan kuzeye doğru yöneldiğinizde Altes Rathaus’ a varırsınız. 17. yüzyılın başında yapılan bina, eski belediye binasının yenilenmesi için yapılmış. Rathaus’ un karşısına ise Sebalduskirche yer alır. Şehrin ayakta kalan en eski kilisesidir ve geçmişi 13. yüzyılın başına dayanır. Bu kadar eski bir kilise için fazla büyük ve gösterişli olması muhtemelen sizi de şaşırtacaktır.

Yola devam edince Kaiserburg’ u göreceksiniz. Ortaçağ Almanya’ sının parlamentosu olan kale, şehre tepeden bakar konumdadır. Kaleye girip içini dolaşmanız mümkün. Hem şehir manzarası hem de kalenin güzelliğini görmek açısından bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.

Kaleyi gezdikten sonra size tavsiyem kendinizi şehrin sokaklarına bırakın ve Ortaçağ’ dan beri çok az bozulmuş sokaklarda kaybolun. Nehrin üzerindeki köprüler, esi binalar, sokaklar… Her detay sizi bugünden alıp geçmişe götürecek.

Tarihi güzelliklerini gezdikten sonra hala vaktiniz varsa şehrin size sunduğu bir fırsat daha var. Raylı taşımayla çok kolaylıkla ulaşabileceğiniz hayvanat bahçesi Türkiye’ de gördüklerinizden çok farklı. Hayvanlar, her türe özel olarak oluşturulmuş, doğal ortamlarına benzeyen ortamlarda tutuluyor. Hayvanların ve insanların güvenliği, geniş kanallar ve fiziksel yaklaşmayı engelleyen yöntemlerle sağlanıyor. Yani kafes ve benzeri şeyler yok. Böylece hayvanlar çok daha konforlu ve insanlar da onların doğal hallerini izleyebiliyorlar. Hayvanat bahçesinin yıldızı 2007 yılında doğan kutup ayısı Flocke. Görmenizi tavsiye ederim.

Nürnberg, şimdiye kadar gördüğüm şehirler arasında beni en çok kendine çekenlerden biri oldu. Daha uzun vakit ayırmayı isterdim ama mümkün olmadı ne yazık ki.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. anne

    birde almanya gezisi yapalım,senin ve mizyalin rehberliğinde

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir