Yaşamım ve hobilerim

Oxford

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Geziler, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 717 defa okundu.

Oxford denilince akla hemen Üniversitesi gelir. Oysa Cambridge’ in aksine Oxford sanayisi ve kalabalık nüfusu olan bir şehirdir.

Oxford’ un adına ilk defa Sakson döneminde rastlanır. 10. yüzyılda önemli bir askeri merkez haline gelen şehir, çevresindeki krallıkların çatışmalarına sahne olur. Üniversiteden ilk defa 12. yüzyılda bahsedilir. Üniversiteye gelen öğrenciler hem şehrin büyümesine yol açmış hem de yerel halkla bazı konularda sürtüşmeye girmiştir. Küçük kurumların bir araya gelmesiyle kolejler; kolejlerin bir araya gelmesiyle de üniversite oluşmuştur. Hepsi aynı üniversite çatısı altında olsa da her kolejin kendine has bir karakteri ve yapısı vardır.

Oxford iki nehrin arasına kurulmuştur. Dolayısıyla eski şehrin doğal sınırları bu nehirlerdi. Trenden indikten sonra 15 dakika kadar doğu yönünde yürüyünce merkeze varırsınız. Ana ilgi odağı, Carfax denen ve üç önemli caddenin kesiştiği noktadır. Eski kolejlerin çoğu High Street ya da ona bağlı sokaklarda bulunur. Cornmarket ve Queen Street ise alışveriş mağazalarının bulunduğu kısımdır.

 

Christ Church, Oxford kolejleri arasında en ünlüsüdür. Kuruluşu 16. yüzyılın ortalarına dek uzanan kolej, aynı zamanda bir katedraldir. Ünlü mezunları arasında 13 tane İngiliz başbakanı; sanat, felsefe ve bilim konusunda dünya çapında ünlü kişiler ve yabancı ülke politikacıları bulunur. Kolej, sırf mimarisi için bile olsa görülmelidir.

[nrelate-related]

Oraya gitmişken, hemen yakındaki Merton College’ a da gitmek gerekir. Oxford’ un en eski üç kolejinden biridir ama ilk ikisinden daha önemlidir. Hem Oxford’ daki hem de Cambridge’ deki kolejlerinde uygulanan yönetimsel şekil, ilk defa Merton Koleji’ nde uygulanmıştı. Öğrencilerin ve eğitimcilerin bir binada, sınıf düzeninde eğitilmeleri ilk defa burada denendi. Başarılı olunca da diğer kolejlerde de uygulandı. Böylece halkla üniversite arasındaki sürtüşmeler bir miktar azaltılmış oldu. Merton Koleji’ nin bir özelliği de kullandığı binaların hala günkü binaları olmasıdır. Ahşap işlerinin çoğu Tudor döneminden kalmıştır.

Oxford’ un diğer kolejleri de gezilmeyi hak eden yapılardır. Aslında belki de bu noktada sonra yapılması gereken sokaklarda kaybolmaktır. Ancak bu şekilde her köşesinde tarih barındıran bu şehri tam manasıyla görebilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir