Yaşamım ve hobilerim

Akvaryumun Bakımı

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Akvaryum, Tatlı Su bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 921 defa okundu.

Akvaryum için evinizde hazırlık yapmak, akvaryumu kendi zevklerinize göre tasarlayıp kurmak, daha sonra balıkları satın almak bu hobinin en keyif veren ve en hareketli dönemleridir. Eğer bu süreci başarıyla tamamladıysanız sonraki bir iki hafta akvaryumu keyifle izleyebilirsiniz. Fakat cicim ayları uzun sürmez bu kadar emek harcanıp kurulan akvaryuma bakım yapılması gerekliliği ortaya çıkar.

Akvaryum, kapalı bir sistem olduğundan ve hiç bir akvaryum kendi kendini destekleyemeyecek kadar büyük olmadığından, dışardan desteğe ihtiyaç duyar. Akvaryumsever bu bakımı tam olarak veremezse ya da aksatırsa akvaryum da başarısız olur. Bu yüzden bilinçli bir akvaryumsever, yapılması gereken bakımdan da haberdar olup, uygulamalıdır. Akvaryuma yapılması gereken bakımları günlük, haftalık ve aylık bakımlar olarak ayırabiliriz.

[nrelate-related]

Günlük Bakımlar arasında en belirgini yemleme yapmaktır. İlk yapılması gereken yemlere karar vermektir. Değişik markalar, değişik özelliklerde yemler üretmiştir. Balığın türüne göre beslenme alışkanlıklarını bilerek tercih yapılması gerekir. Bazı balıklar bitkisel ağırlıklı; bazı balıklar ise etçil beslenmeyi tercih ederlerken, bazıları ise dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Pek çok balık türü canlı yemle beslendiğinde çok daha iyi gelişim gösterirler. Bunun için haftalık beslenme programında zaman zaman canlı yeme de yer verilmeli ve mümkün olduğunca değişik yemle beslenmelidirler.

 

Yemlemenin niteliği kadar niceliği de önemlidir ve pek çok akvaryumseverin hata yaptığı konulardan biridir. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir balığı öldürmenin en kolay yolu aşırı besleme yapmaktır. Aşırı beslemenin bir mahsuru da suyun daha çok kirlenmesidir. Beslenme sayısını yaşam tarzınıza göre belirleyebilirsiniz. Eğer akvaryuma gün içinde sürekli erişimizin varsa, yemin azar azar verildiği çok sayıda yemleme yapabilirsiniz ya da sadece sabah ve/veya akşamları verebilirsiniz. Yemleme esnasında balıklarınızı iyi gözlemleyerek ne zaman durmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.

 

Yemleme dışında günlük olarak yapılması gereken önemli bir bakım da akvaryumu incelemektir. Kulağa garip gelebilir ama akvaryumun keyfini çıkarmak için karşısına kurulup balıkları incelemeye başladığınız da aslında önemli bir bakım yapıyor olursunuz. Çünkü, eğer balık davranışlarında bir değişiklik varsa, yem yemelerinde ya da birbirlerine karşı davranışlarında bir tuhaflık varsa, bu incelemeler sırasında farkedilecektir ve bir müdahele gerekiyorsa zamanında yapılabilir. Aksi takdirde müdahele için çok kalınmış olur ve sonuç daha üzücü olur.

 

Haftalık Bakımlar arasında en önemlisi şüphesiz su değişiklikleridir. Balıklar, yedikleri yemler sonucunda sudaki amonyak miktarını arttırırlar. Amonyak, zehirli bir bileşendir ve ya sudan uzaklaştırılmalı, ya da daha az zararlı bileşenlere çevrilmelidir. Akvaryumda uygulanan filtrasyonun en önemli amacı da bu biyolojik yükü azaltıp son ürün olarak nitrat vermektir. Nitrat, daha az zehirli olmasına rağmen, yoğunluğu arttığında balıklardaki büyümenin durmasına, aşırı durumlarda ise ölümlere yol açabilir. Nitratın tamamen zararsız azot gazına çevrilmesi mümkünse de bu olay akvaryum şartlarında kendiliğinden gerçekleşmez. Bu sebeple de başlangıç seviyesindeki akvaryumseverler için düşünülmemesi gereken bir durumdur. Öyleyse, nitratı uzaklaştırma işi akvaryumsevere kalmıştır ve en kolay yolu akvaryumdan su çekip yerine nitrat içermeyen su koymaktır. Bu işlem sonrasında akvaryumdaki nitrat seviyesi azaltılmış olacaktır.

 

Balıkların biyolojik artıkları ve bitkilerin çürümesi sonucu sudaki amonyak artmaya devam edecektir. Dolayısıyla su değiştirme işlemi sırasında bu atıkların uzaklaştırılması da akıllıca olur. Akvaryumseverler arasında Dip Çekme denilen bu işlem için, akvaryumun su seviyesinin altına, uzaklaştırılacak suyu alabilecek kapasitede bir kova konularak yeterince uzun bir hortum akvaryuma sokulur. Daha sonra, hortumun diğer ucu akvaryum su seviyesinin altında tutularak ağızla hortumun içindeki hava ciğerlere çekilir. Yeterince kuvvetli çekilirse, hortumun akvaryum içindeki ucundan hortuma su dolacaktır ve su kendiliğinden kaba dolacaktır. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, akvaryum dışında bulunan ve çekme işlemi uyguladığınız uç, hortumun o andaki en alt noktası olmasıdır. Eğer hortumunuz fazla uzunsa ve ağız seviyenizden daha aşağıya sarkıyorsa, kendiliğinden akma işlemi gerçekleşmeyecektir. Ayrıca, tecrübeli de olsa tecrübesiz de olsa, bir elle hortumun bir ucunu kovaya gelecek şekilde tutarken, diğer elle de akvaryumun dibinden su çekmek zor bir iştir ve genellikle de akvaryum çevresine su taşar. Bu konuya dikkat etmek, diğer ev sakinlerinin akvaryuma daha hoşgörüyle bakmaları açısından önemlidir.

 

Haftalık Bakımlardan bahsederken, su şartlarındaki değişimleri gözlemlemek için kullanılan kimyasal testlerden de bahsedebiliriz. Bu testleri üreten çeşitli firmalar vardır ve hepsinin temeli, akvaryum suyuna katılan bir takım kimyasal bileşiklerle, aranılan maddenin yoğunluğuna göre suyun renginin değiştirilmesi ve bu renge karşılık değerin bir skaladan okunmasıdır. Akvaryum için en önemli olan su testleri pH, GH, KH, nitrat, nitrit ve amonyak testleridir. Bunlardan özellikle ilk dört tanesi her akvaryumseverin elinin altında olmalıdır. Bu testler dışında da, özellikle bitki akvaryumlarında kullanmak için fosfat, demir, CO2 testlerinden de bahsetmek mümkündür.

 

Haftalık ya da iki haftalık periyotlarla yapılacak olan testlerin sonuçları bir çizelge halinde kayıt edilirse, normal değerlerden sapma olup olmadığı ve akvaryuma yapılan müdahalelerin sonuçları net olarak görülebilir. Bu tip bir çizelgeye, yapılan su değişiklikleri ve balıklar ilgili notlar da eklenerek çok daha yararlı bir hale getirilebilir.

 

Aylık Bakımlardan en önemlisi filtrelerin temizliğidir. Filtreler bir akvaryumseverin en büyük yardımcılarıdır. Dolayısıyla bakımlarına özen göstermek gerekir. Akvaryumdaki biyolojik yüke ve filtre hacimine bağlı olarak bir kaç aylık periyotlarla filtre malzemelerini temizlemek gerekir. Bu temizlikler sırasında esas yıkanması gereken malzemeler mekanik filtrasyonu yapan elyaf ve süngerlerdir. Ancak, bu malzemelerin üzerinde de biyolojik filtrasyon yapan yararlı bakterilerin yaşadığı göz önüne alınarak, sadece akvaryumdan çekilen su içinde bir süre çalkalanarak yıkanmaları gerekir. Farklı sıcaklıktaki çeşme suyu bu bakterilerin ölmesine sebep olacak ve çok önemli olan biyolojik filtrasyonu sekteye uğratacaktır. Biyolojik filtrasyon yapan bakterilere ev sahipliği yapan diğer malzemelerde akvaryum suyunda basitçe çalkalanarak yıkanabilir. Ancak, yararlı bakterilerin ölmesine sebep olacak bir harekettense hiç yıkanmamaları daha doğru olur. Ayrıca, su akıntısı olmadıkça bu bakterilerin beslenemeyeceği gözönüne alınırsa filtre temizliği işlemlerinin mümkün olduğunca kısa sürede tamamlanıp, filtrenin tekrar akvaryuma bağlanması gerekir.

 

Tüm bu bakımların düzenli ve yeterli şeklide yapılması akvaryumunuzun sürekli sağlıklı kalmasını sağlayacak ve akvaryumseverin bu hobiden aldığını keyfi arttıracaktır. Bu yüzden bu bakımları hobinin bir parçası olarak görmek faydalı olacaktır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir