Yaşamım ve hobilerim

Murano

Bu yazı tarafından 26 Oca 2012 tarihinde Fıropedia, Yaşam, Yazılar bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 812 defa okundu.

Murano, Venedik lagünasında bir adadır. Burası 999 yılından kalma Romanesk kilise Santa Maria e Donato’nun ve eski Venedik Cumhuriyeti cam sanatı işlerinin bulunduğu yerdir.  Camcılık Avrupa’da eski zamanlardan beri bilinir, fakat Yunan ve Roma camı yapı olarak kaba, renk olarak mattır. Ancak Murano’da 13. yüzyılın başında cam ustaları dayanıklı ve saydam camı üretebilmişlerdir. Formül onyıllarca gizli kalmış, sonra Nürnberg’e sızdırılmış ve buradan tüm kıtaya yayılmıştır.

Saydam cam optik bilimini olanaklı kıldı ve kesin ölçüm yapan aletlerin gelişiminde önemli rol oynadı. Mercek ilkesi ve dolayısıyla ışığın kırılması yaklaşık 1260’larda biliniyordu ve Roger Bacon ilk gözlüğü yapmış olmakla tanınır. Cam pencereler 14. ile 16. yüzyıllar arasında önce kilise ve saraylarda daha sonra konutlarda yaygınlaştı. Cam kavanozlar, imbikler ve tüpler daha sonra kimyaya dönüşecek olan simya deneylerinin yapılmasını kolaylaştırdı. Cam koruyucular ve seralar bahçe tarımını geliştirdi. Hepsi cama dayalı aletler olan mikroskop, teleskop, barometre ve termometre dünya hakkında bilgimizde devrim yarattı. İlk kez Murano’da üretilen gümüş sırlı cam kendimizi görme konusunda bir devrimdi.

Camın yol açtığı toplumsal sonuçlar çok çeşitli oldu. Gözlük kullanımı öğrenimin yaygınlaşmasını hızlandırdı. Pencereler özellikle Kuzey Avrupa’da bina içindeki faaliyetleri etkiledi. İşyerleri ve evler daha iyi ısıtılıp aydınlatıldı. Seralar çiçek, meyve ve sebze üretimini geliştirdi, eskiden yalnızca Akdeniz’de bilinen daha sağlıklı ve bol diyet olanağı sağladı. Rüzgardan korunaklı fenerler, kapalı arabalar, gözcü kuleleri gelişirken, astronomiden tıbba kadar ölçüm aletleri yapıldı.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir