Yaşamım ve hobilerim

Nikon: Tarayıcı

Bu yazı tarafından 12 May 2012 tarihinde Cihazlar, Yaşam bölümünde yayınlandı. 0 yorum aldı ve 693 defa okundu.

Nikon’ un az bilinen uzmanlıklarından biri de tarayıcılardır. Film döneminde çok ihtiyaç duyulan tarayıcılar, sayısal dönemde pek ihtiyaç duyulmaz hale gelmişlerdir. Çünkü iyi bir 35 mm dia tarayıcısı orta sınıf (Nikon D90) bir sayısal gövde fiyatına, iyi bir orta format dia tarayıcısı ise üst sınıf sayısal gövde (Nikon D300s) fiyatınadır. Bu durumda sadece gerçekten film çekmekten hoşlananlar tarayıcılara yönelmektedir. Neyse ki Nikon bizi terk etmiş değil!

[nrelate-related]

Nikon ilk tarayıcısını 1988 gibi çok erken bir tarihte geliştirdi. Coolscan LS-3500 4096×6144 piksel boyutlarında tarama yapabiliyordu. O yıllarda LED olmadığı için bunun yerine halojen lamba kullanılmıştı. İlk modelin ürettiği çözünürlük arttırılmadı ama bunun yerine renk derinliği, tarama kalitesi ve hızı zamanla iyileştirildi. Coolscan LS-5000ED, ilave aparatları sayesinde 50 adet çerçevelenmiş kareyi ya da kesilmemiş bir filmi olduğu gibi alabiliyor. Bütün işlevler etkinken iki buçuk dakikayı geçen tarama işlemi için aletin başına çakılıp kalmamak için bu aparatları almak gerekiyor.

Coolscan 5000 ED’ nin yoğunluk seviyesi 4.8 olarak verilmiş. Yoğunluk ölçümleri, cihazın ne kadar dinamik derinliğe sahip olduğunu belirten bir büyüklüktür. Yoğunluk seviye değeri ne kadar büyükse gölgelerdeki detaylar o kadar belirgin olur. 3.6 değeri iyi bir değerdir ve en azından bu değere sahip bir cihaz seçmek gerekir. 4.0 değeri çok çok iyidir ve 4.8 ise gerçekten hiçbir rakibin olaşamayacağı bir değerdir. Genel yargının aksine yoğunluk seviyesi, tarayıcının sahip olduğu dpi değerinden daha önemli bir büyüklüktür.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir